Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care o persoana doreste ca societatea comerciala pe care o va infiinta sa aiba sediul social in apartamentul mostenit impreuna cu sora sa, chiar daca succesiunea nu a fost dezbatuta, iar imobilul nu este intabulat.
Situatia prezentata de user
O persoana intentioneaza sa infiinteze o societate comerciala (SRL), insa intampina anumite probleme cu sediul social.
Acesta ar vrea ca viitoarea firma sa aiba sediul social in apartamentul unde locuiesc, insa exista doua impedimente:
-apartamentul nu este intabulat
-parintii sunt decedati, iar persoana in cauza si sora sa, mostenitorii apartamentului, inca nu au dezbatut succesiunea.
Ca si acte, exista contractul de vanzare cumparare cu fostul ICRAL si certificatele de deces ale parintilor.
Intrebarile userului
In aceste conditii se poate duce la Registrul Comertului un contract de comodat intre cei doi mostenitori (ca viitori proprietari) si firma?
Ce acte trebuie prezentate?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Un user consider ca acest contract trebuie semnat de proprietarii actuali, ceea ce in cazul de fata, este imposibil, acestia fiind decedati.
Referitor la actele care trebuie prezentate, acesta mentioneaza ca sunt necesare extrasul din Cartea Funciara in care in care sa figureze mostenitorii si contractul de comodat incheiat intre proprietari si societatea in curs de infiintare.
De asemenea, acest user vede ca unica solutie dezbaterea succesiunii si intabularea si avertizeaza in legatura cu costurile acestora, spunand ca s-ar putea sa coste mai mult decat infiintarea firmei.
Desigur, acesta aduce in vedere si posibilitatea de a se stabili sediul social in alta locatie.
O alta persoana considera ca sediul social ar putea fi declarat acolo, daca persoana in cauza ar avea un certificat de calitate de mostenitor, iar acest lucru nu prespune ca s-a dezbatut succesiunea, insa atesta calitatea de mostenitor a celor doua persoane.
Totodata, acesta mentioneaza si faptul ca procedura dureaza mai putin.
Un alt user mentioneaza ca trebuie dezbatuta succesiunea, nefiind suficient certificatul de calitate de mostenitor.
Alt utilizator al forumului, aduca la cunostinta faptul ca, in practica, se accepta la ORC si declaratii notariale de proprietate, adica se merge la notar si se declara ca cele doua persoane sunt coproprietare extratabulare ale imobilului respectiv.
In acest scop trebuie duse toate actele doveditoare (certificat de nastere, deces, contract vanzare-cumparare, etc).
Problema este alta: nu toti notarii autentifica asa ceva. De asemenea, acesta recomanda a se intreba si la ORC despre situatia aceasta. Exista si posibilitatea de a merge in audienta la judecator si sa i se prezinte actele, existand sanse ca judecatorul sa nu oblige la dezbaterea succesiunii, mai ales ca, imobilul chiar ii apartine pe jumatate acestei persoane.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)