Curtea Constitutionala a hotarat, miercuri, ca legea de modificare aduse Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sunt constitutionale, respingand contestatiile formulate de unii membri ai Camerei Deputatilor.
Judecatorii Curtii Constitutionale au luat aceasta decizie, cu majoritate de voturi. Motivarea solutiei pronuntate miercuri de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Legea care a facut obiectul sesizarilor de neconstitutionalitate a fost trimisa la promulgare in data de 13 octombrie, fiind adoptata de Camera Deputatilor in data de 8 octombrie.
Masuri reparatorii pentru fostii proprietari
Legea de modificare a Legii 10/2001 prevede, printre altele, ca persoanele care au primit despagubiri in conditiile Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, pot solicita restituirea in natura numai in cazul in care imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a legii trimise la promulgare si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita.
Insa, in cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, legea de modificare a Legii nr. 10/2001 mentioneaza ca persoana indreptatita are dreptul numai la masuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare a intregului imobil, teren si constructii, stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare.
De asemenea, daca persoanele indreptatite au primit despagubiri potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, ele au dreptul la diferenta dintre valoarea incasata, actualizata cu indicele inflatiei, si valoarea corespunzatoare de piata a imobilului.
„Ruptura neconstitutionala a calitatii de proprietari”
In luna octombrie, doua grupuri de deputati au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea pentru modificarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, trimisa la promulgare presedintelui Traian Basescu.
Printre motivele de neconstitutionalitate, deputatii au considerat ca, prin aceasta lege, "se creaza o ruptura nepermisa si neconstitutionala in calitatea de proprietari a persoanelor deposedate." Totodata, in sesizarea de neconstitutionalitate acestia au mentionat ca actul nu va mai permite fostilor proprietari sa actioneze in justitie pentru recunoasterea dreptului de proprietate, acestora ramanandu-le doar optiunea de a urma procedura inclusa in textul legii trimise la promulgare.
Deputatii au adaugat si faptul ca unor persoane li se anuleaza retroactiv calitatea de proprietari si ca este restrans dreptul de proprietate pentru anumite categorii de persoane, a dreptului de acces liber la justitie si al egalitatii in fata legii.
_______
Sesizarile formulate de membrii Camerei Deputatilor pot fi consultate
aici si
aici.
Legea de modificare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, in forma pentru promulgare, poate fi consultata
aici.
Comentarii articol (4)