Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca legea pentru modificarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 este in acord cu legea fundamentala. Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Curtea a hotarat, cu majoritate de voturi, ca modificarile Legii nr. 10/2001 sunt constitutionale. Decizia CC este
definitiva si general obligatorie, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In data de 23 decembrie 2008, presedintele Romaniei, Traian Basescu a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida, o
sesizare de neconstitutionalitate asupra
Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Presedintele Romaniei a motivat ca exista
diferente intre varianta adoptata de Camera Deputatilor si cea adoptata de Senat.
Initial, „propunerea legislativa urmarea completarea unor dispozitii care vizau
masuri protectioniste prin asigurarea urgenta a fondului de locuinte pentru chiriasii de buna-credinta evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari, ale caror contracte de vanzare-cumparare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995 au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, in vederea realizarii echitatii sociale.”
In ce priveste aspectele de fond, presedintele Basescu a considerat ca, „in varianta trimisa spre promulgare a Legii, exista prevederi care nu corespund exigentelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului privind
accesibilitatea si previzibilitatea normei juridice. Legea
nu respecta principiul preeminentei dreptului si al separatiei puterilor in stat, care presupune ca legiuitorul sa nu intervina pe parcursul derularii unor proceduri administrative sau judiciare prin masuri care sa avantajeze una dintre parti in detrimentul celeilalte, ori care sa duca la modificarea procedurilor juridice pe parcursul derularii proceselor existente in fata judecatorului.”
De asemenea,
presedintele a opinat ca sunt neconstitutionale:
-modificarea, pentru trecut, a conditiilor de existenta a sanctiunii nulitatii, restrangandu-i sfera de aplicare, cu scopul de a valida instrainarile unor imobile preluate fara titlu facute in baza Legii nr. 112/1995.
-completarea primului articol prin care contractele de vanzare - cumparare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, sunt acte autentice si constituie titlu de proprietate opozabil de la data incheierii acestora”, continand dispozitii retroactive deoarece reglementarea vizeaza situatii trecute si nu in curs de derulare sau care se vor naste in viitor, fiind o exprimare echivoca si imprecisa.
- excluderea de la restituirea in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii nr. 112/1995 si preluate de stat fara titlu valabil, fiind contrara dispozitiilor art. 15 si art. 16 din Constitutia Romaniei. In forma actuala a legii nu a fost reglementat regimul juridic al acestor bunuri, astfel ca au putut fi restituite in natura.
- prevederea prin care persoanelor carora le-au fost preluate imobile fara titlu valabil li se neaga, implicit, calitatea de proprietar ce, anterior, le fusese in mod explicit recunoscuta, cu toate efectele ce decurgeau din acest articol, desi, in cazul preluarilor de facto nu au fost lipsite de prerogativa dispozitiei.
-exprimarea conform careia „persoana indreptatita are obligatia de a urma calea prevazuta de prezenta lege, dupa intrarea acesteia in vigoare” si ca „prevederile prezentei legi se aplica cu prioritate”.
_____________
- Exceptia de neconstitutionalitate, invocata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, poate fi consultata integral aici.
- Legea de modificare a Legii nr. 10/2001, in forma trimisa la promulgare, poate fi consultata integral aici.
Comentarii articol (12)