Lege nr. 499 din 12/11/2004, privind aprobarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 41/2004 pentru modificarea ºi completarea Legii cadastrului ºi a publicitãþii imobiliare nr. 7/1996
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1069 din 17/11/2004
Articol unic. - Se aprobã Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 41 din 27 mai 2004 pentru modificarea ºi completarea Legii cadastrului ºi a publicitãþii imobiliare nr. 7/1996, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 7 iunie 2004, cu urmãtoarele modificãri:
1. La articolul I punctul 2, alineatul 2 al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"La nivelul fiecãrui judeþ ºi în municipiul Bucureºti se înfiinþeazã oficiile de cadastru ºi publicitate imobiliarã ca unitãþi cu personalitate juridicã în subordinea Agenþiei Naþionale, prin reorganizarea actualelor oficii judeþene de cadastru, geodezie ºi cartografie ºi al municipiului Bucureºti ºi a birourilor de carte funciarã de pe lângã judecãtorii. În circumscripþia fiecãrei judecãtorii se înfiinþeazã câte un birou de carte funciarã, ca unitate subordonatã Oficiului de Cadastru ºi Publicitate Imobiliarã, care va prelua activitatea actualelor birouri de carte funciarã ale judecãtoriilor."
2. La articolul I punctul 6, litera k) a articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"k) avizeazã expertizele efectuate de cãtre experþii judiciari în specialitatea topografie, geodezie ºi cadastru cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, înainte de depunerea acestora la instanþele de judecatã. Avizele menþionate mai sus vor fi date de cãtre specialiºti în domeniu ai oficiului de cadastru ºi publicitate imobiliarã;".
3. La articolul I punctul 8, articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Finanþarea cheltuielilor curente ºi de capital ale Agenþiei Naþionale ºi ale unitãþilor subordonate se asigurã integral din venituri proprii.
Veniturile proprii se constituie din:
a) încasãri din servicii prestate;
b) tarife stabilite conform actelor normative;
c) închirieri de spaþii ºi aparaturã;
d) donaþii ºi sponsorizãri primite potrivit legii;
e) dobânzi aferente disponibilitãþilor din conturi ºi din depozite;
f) alte venituri.
Tarifele ºi încasãrile prevãzute la alin. 2 lit. a) ºi b) nu sunt purtãtoare de T.V.A., fiind incluse în cazul operaþiunilor de publicitate imobiliarã în taxa notarialã de timbru. Aceste tarife nu pot depãºi 30% din valoarea taxei notariale de timbru.
Taxele de publicitate imobiliarã pot fi încasate de notarii publici în numele Agenþiei Naþionale ºi pe chitanþierele puse la dispoziþie de cãtre aceasta pe baza unei negocieri între Agenþia Naþionalã de Cadastru ºi Publicitate Imobiliarã ºi Uniunea Naþionalã a Notarilor Publici ºi care va face obiectul protocolului de colaborare.
Tarifele se stabilesc, se modificã ºi se actualizeazã prin ordin al ministrului administraþiei ºi internelor, la propunerea Consiliului de administraþie al Agenþiei Naþionale.
Veniturile încasate se vireazã în contul Agenþiei Naþionale deschis la Trezoreria Statului.
Agenþia Naþionalã poate colabora cu persoane fizice ºi juridice române sau strãine de specialitate, în condiþiile legii, pentru realizarea unor obiective de interes comun, corespunzãtoare domeniului sãu de activitate.
Agenþia Naþionalã poate contracta credite bancare în condiþiile prevãzute de lege.
Agenþia Naþionalã întocmeºte anual bugetul de venituri ºi cheltuieli, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Excedentele anuale se reporteazã în anul bugetar urmãtor.
Ministerul Administraþiei ºi Internelor, prin Agenþia Naþionalã, îºi va asuma întreaga responsabilitate în implementarea Proiectului cadastrului ºi publicitãþii imobiliare, finanþat prin împrumut de la Banca Internaþionalã pentru Reconstrucþie ºi Dezvoltare (BIRD), ºi a celorlalte acorduri internaþionale ce implicã împrumuturi nerambursabile sau garanþii de la stat, asumate anterior de Oficiul Naþional de Cadastru, Geodezie ºi Cartografie, inclusiv pentru partea preluatã de la Ministerul Justiþiei.
Agenþia Naþionalã va face toate demersurile necesare amendãrii acordurilor de împrumut internaþionale pentru a se realiza înlocuirea Oficiului Naþional de Cadastru, Geodezie ºi Cartografie ºi a Ministerului Justiþiei cu Agenþia Naþionalã."
4. La articolul I punctul 10, alineatele 1-2 ºi 1-3 ale articolului 20 vor avea urmãtorul cuprins:
"Ocuparea postului de registrator se va face în urma susþinerii unui concurs organizat de cãtre Agenþia Naþionalã. Candidaþii trebuie sã fie licenþiaþi ai unei facultãþi de drept acreditate ºi sã aibã o vechime de cel puþin 5 ani în activitatea juridicã.
Prin excepþie de la prevederile alin. 1-2, pânã la data organizãrii concursului, registratorii pot fi numiþi din cadrul angajaþilor birourilor de carte funciarã care nu îndeplinesc condiþiile de studii, dar au cel puþin 5 ani de experienþã în domeniul publicitãþii imobiliare."
5. La articolul I punctul 12, partea introductivã ºi litera a) ale alineatului 1 al articolului 50 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - În cazul în care registratorul admite cererea, dispune înscrierea prin încheiere, dacã înscrisul îndeplineºte urmãtoarele condiþii:
a) este încheiat în formã autenticã sau emanã de la o autoritate publicã;".
6. La articolul I punctul 13, alineatul 2 al articolului 52 va avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacatã cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la instanþa competentã din circumscripþia în care se aflã imobilul. Plângerea împotriva încheierii de înscriere se depune la oficiul de cadastru ºi publicitate imobiliarã ºi se înscrie în cartea funciarã. Oficiul de cadastru ºi publicitate imobiliarã este obligat sã înainteze plângerea, însoþitã de dosarul încheierii ºi copia cãrþii funciare, la instanþa competentã."
7. La articolul I punctul 14, alineatul 1 al articolului 5-6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5-6. - Notarul public care a întocmit actul prin care se constituie, se modificã, se transmite sau se stinge un drept real imobiliar este obligat sã cearã din oficiu înscrierea în cartea funciarã, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la biroul de carte funciarã în a cãrui razã de activitate se aflã imobilul. Despre exercitarea acestei obligaþii se va face menþiune expresã în cuprinsul actului sau, dupã caz, al certificatului de moºtenitor. Menþiunea se va face în cazul în care pentru bunurile din masa succesoralã s-a deschis carte funciarã sau existã documentaþie cadastralã. La autentificarea actelor prin care se constituie, se modificã sau se stinge un drept real imobiliar, notarul public va solicita un extras de carte funciarã sau, dupã caz, certificat de sarcini. Pe perioada valabilitãþii extrasului de carte funciarã, registratorul nu va efectua nici un fel de înscriere în cartea funciarã, cu excepþia aceleia pentru care a fost eliberat extrasul."
8. Dupã articolul IV se introduce articolul IV-1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. IV-1. - În îndeplinirea obligaþiilor legale referitoare la publicitatea imobiliarã, mãsurile care se au în vedere se stabilesc prin protocolul încheiat de Agenþia Naþionalã de Cadastru ºi Publicitate Imobiliarã ºi Uniunea Naþionalã a Notarilor Publici din România."
Comentarii articol (0)