Conform OUG nr. 230/2008, pensionarii pentru limita de varsta din sistemul public, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu mai pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat.
Potriviti contestatiei Avocatului Poporului, OUG nr. 230/2008 contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de aceasta.
Ordonanta afecteaza dreptul la munca si dreptul la pensie
Avocatul Poporului considera ca prevederile actului normativ afecteaza atat dreptul la munca, prevazut de art. 41 din Constitutie, potrivit caruia „dreptul la munca nu poate fi ingradit; alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”, cat si dreptul la pensie, prevazut de art. 47 alin. (2) teza I, potrivit caruia cetatenii au dreptul la pensie si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege.
Potrivit Avocatului Poporului, prin continutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ si dreptul la salariu si dreptul la conditii rezonabile de viata, care sa asigure un trai civilizat si decent cetatenilor
De asemenea, Avocatul Poporului considera ca dispozitiile OUG nr. 230/2008 contravin si prevederilor art. 6 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, ratificat prin Decretul nr. 212/1974.
Textul respectiv prevede ca statele parti recunosc dreptul la munca, ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa si acceptata si se obliga sa ia masuri pentru garantarea acestui drept.
Statul, obligat sa creeze conditiile necesare cresterii calitatii vietii
Totodata, conform argumentelor Avocatului Poporului, prevederile acestei ordonante vin in conflict cu dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din Legea fundamentala care stabilesc in sarcina statului obligatia de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, dar si cu art. 44 din Constitutie, referitor la dreptul de proprietate privata .
Dispozitiile ordonantei incalca dreptul la proprietate
Totodata, in exceptia de neconstitutionalitate se precizeaza ca, prevederile ordonantei de urgenta potrivit carora pensionarii nu pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat sunt contrare art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Astfel, potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, notiunea de “bun” inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica. In acest sens, dreptul la salariu si dreptul la pensie pot fi asimilate unui drept de proprietate (Cauza Büchen contra Cehiei din 2002)
"Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat echivaleaza cu o expropiere"
In cererea adresata Curtii Constitutionale se mai arata ca, salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de art. 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere. "Or, potrivit art. 44 alin. (3) din Constitutie, nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”.
Mai mult, Avocatul Poporului este de parere ca, actul normativ criticat nu poate desfiinta un drept castigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentala .
____________
Nota Avocatnet.ro:
- Contestatia depusa de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala v-o prezentam integral, ca fisier atasat (fisier ".PDF").
Pe aceeasi tema, Avocatnet. ro a mai publicat:
- Pensiile nu mai pot fi cumulate cu salariile de la stat
- Conventii civile, pentru pensionarii cu salarii bugetare
Comentarii articol (6)