Situatia prezentata de user
O persoana a luat electrocasnice facand credit cu buletinul, in 2002. Insa, in 2003 a decedat, iar fratele sau a inceput sa primeasca somatii, desi nu a beneficiat de nicio mostenire de pe urma celui decedat.
Intrebarile userului
Ce trebuie facut in aceasta situatie?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca, daca nu a fost acceptata succesiunea fratelui, firma de recuperari trimite in mod gresit somatiile pentru creditul acestuia. Se poate lua legatura cu cei care trimit somatiile, pentru a-i informa despre faptul ca NU a fost acceptata succesiunea fratelui - lucru pe care ei il pot verifica la Camera Notarilor.
O alta solutie ar fi obtinerea unui certificat de mostenitor din care sa rezulte ca s-a renuntat expres la mostenire.
Un alt user mentioneaza ca neacceptarea succesiunii nu poate fi verificata la Camera notarilor publici, ci doar renuntarea la succesiune si eventual acceptarea expresa a succesiunii prin act autentic ar putea fi verificate prin sistemul Infonot.
Acesta adauga ca neacceptarea inseamna pasivitate, fiind atitudinea pasiva a succesibilului, care nu opteaza pentru acceptare, dar nici nu renunta expres, in forma impusa de lege, adica forma autentica.
El lasa pur si simplu sa curga termenul de optiune succesorala fara a se manifesta in vreun fel. Adica, trecerea termenului de optiune fara ca succesibilul sa se pronunte in sensul acceptarii sau renuntarii. Nu se incheie niciun act in acest sens.
Renuntator este doar acela care, prin act autentic, declara ca renunta la succesiune. Renuntarea este actiune, nu pasivitate.
Asa se explica de ce, in privinta celui care nu a acceptat succesiunea in termen, instanta poate dispune repunerea in termenul de optiune succesorala. Tot asa se explica suspendarea termenului, tot in favoarea neacceptantului. Pe cand, in cazul renuntatorului, nu se mai poate vorbi nici despre repunerea in termen, nici despre suspendare. Renuntarea stinge definitiv dreptul de optiune si calitatea de erede (cu exceptia retractarii renuntarii, in conditiile reglementate de cod - adica, in limita termenului de optiune si cu conditia ca succesiunea sa nu fi fost acceptata de un alt succesibil).
O alta persoana spune ca va fi foarte greu sa se dovedeasca in instanta faptul ca s-au facut acte de acceptare tacita a succesiunii.
In opinia unui alt utilizator, din 2003 si pana acum, datoriile celui decedat s-au prescris, totul fiind un deranj inutil.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)