avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditul , mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditul , mostenire?

Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an si jumatate , am fost contactata de o firma de recuperare , care mi-a pus in vedere sa platesc acest credit , pe motivul ca un credit devine parte din mostenire...Multumesc!
Cel mai recent răspuns: 85csm , utilizator 17:15, 10 August 2011
Corect, o moştenire se poate accepta fără rezerve astfel încât moştenitorul va suporta toate datoriile succesiunii, sau se poate accepta sub beneficiu de inventar, adică moştenitorul va achita datoriile succesiunii în limita activului succesoral.
Sunteti singura mostenitoare? daca nu ati acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar trebuie sa platiti datoriile in limita activului succesora, asa cum puteti citi si mai sus.
Ati spus ca acel credit era asigurat, ca ati prezentat certificatul de deces dar totusi banca a cesionat creditul in favoarea unei firme de recuperare.
Daca creditul era asigurat pentru acest risc, banca ar fi trebuit sa se adreseze societatii de asigurari pentru solicitarea platii diferentei de imprumut neachitat si dvs. ar fi trebuit sa depuneti acolo o serie de acte pe csre le cere asiguratorul in astfel de cazuri.
Dar depinde ce fel de credit a avut parintele dvs: daca a fost pentru nevoi personale, atunci e posibil ca acea asigurare sa fie pentru neplata ratelor, risc financiar, etc. si atunci, daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute in contractul de asigurare, ar trebui sa depuneti documentatia la aceasta, sa incasati banii si sa achitati debitul la acea firma de recuperari.
Daca imprumutul a fost facut pentru achizitionarea unui bun individualizat, atunci asigurarea era doar pentru acel bun si in acest caz, creditul nu era asigurat.
Primul pas pe care ar trebui sa il faceti ar fi sa gasiti contractul de asigurari si sa va adresati bancii, pentru a primi sustinere in relatia cu celalalte firme ( asigurare, recuperari) .
avTodincaVeronica a scris:

daca nu ati acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar trebuie sa platiti datoriile in limita activului succesora, asa cum puteti citi si mai sus.


Cel care accepta sub beneficiu de inventar plateste in limita activului
Cel care NU accepta sub beneficiu de inventar (adica accepta pur si simplu) poate plati din propiul sau patrimoniu, adica mai mult decat in limita activului.
sdianaviolina a scris:

Ati spus ca acel credit era asigurat, ca ati prezentat certificatul de deces dar totusi banca a cesionat creditul in favoarea unei firme de recuperare.


Nu banca a cesionat creditul firmei de recuperare, ci asiguratorul.
Raportul juridic de asigurare este in mod normal intre Banca si Asigurator. Putini imprumutati sunt atat de precauti incat sa-si incheie singuri asigurari de neplata, deces si sa le cesioneze bancii.

Daca e vorba de o asigurare platita de banca, o conditie pentru obtinerea despagubirii este cesionarea creditului catre asigurator, care va incerca sa recupereze creanta, inclusiv prin firme de recuperare.

Mostenitorul debitorului decedat nu are ce sa incaseze din aceasta asigurare de deces pe care a platit-o banca pentru propriul ei risc de creditare.

Pentru lamuriri adresati-va bancii si departamentului juridic al societatii de asigurari. Ati dezbatut succesiunea? Ati acceptat succesiunea- conteaza in care forma din cele doua care v-au fost expuse: sub beneficiu de inventar ( raspundeti de datorii numai in limita activului succesoral) sau pura si simpla ( platiti inclusiv din propriul buzunar datoriile decedatei). Si evident ca mai conteaza si cati mostenitori au acceptat succesiunea - daca sunt mai multi datoria se imparte.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2008
Diana Persa, Avocat

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorie sot decedat? iuliacrissy iuliacrissy Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a ... (vezi toată discuția)