Situatia prezentata de user
In luna decembrie, o firma a renuntat la activitatea a mai mult de jumatate dintre angajati.
Insa, una dintre persoane, chiar daca nu are diploma de licenta, a fost rugata sa faca o cere de concediu fara plata, pentru o luna de zile, urmand ca, in data de 19 ianuarie, sa aiba loc o noua discutie, si, daca firma si-ar fi putut permite sa plateasca acest angajat, persoana respectiva ar fi putut reintra in campul muncii.
In urma discutiei, s-a constatat ca firma nu mai are sanse de reabilitare, urmand a se renunta si la aceasta persoana. Insa, cei de la firma nu vor sa dea actele necesare depunerii dosarului de somaj, iar angajatul respectiv nu a semnat, inca, nici o decizie de desfacere a contractului de munca.
Intrebarile userului
Conform carei legi va trebui desfacut contractul de munca atat timp cat nu este cu acordul partilor si nici din cauza angajatorului sau din cauza angajatului ?
Cum se pot obtine actele necesare dosarului de somaj?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Un user mentioneaza ca, in primul rand, nu angajatul este cel care semneaza decizia de incetare a contractului de munca, ci angajatorul sau reprezentantul legal al societatii.
De asemenea, acest user precizeaza ca ar fi fost normal, totusi, ca angajatul sa fie instiintat in scris de desfiintarea postului si sa i se acorde termenul legal de preaviz de 20 de zile, conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, aceasta instiintare necesitand semnatura sa.
Daca, insa, se va inceta contractul de munca in baza art 55(b) "cu acordul partilor" sau din vina angajatului, primindu-se sanctiune desciplinara, nu se va putea beneficia de somaj.
Totodata, ar trebui sa se intocmeasca formalitatile de desfiintare a postului, ca urmare a situatiei economico-financiare a societatii, iar daca userul este fortat sa isi dea demisia si i se incheie contractul de munca cu alt articol decat cel pentru desfiintarea postului: art 62 (2) Legea 53/2003 Codul Muncii puteti, se poate sesiza Inspectia Muncii.
Daca decizia respectiva a fost depusa la Inspectoratul Teritorial de Munca, in conditiile cerute de lege, reprezentantii firmei vor trebui sa prezinte si o copie a cererii de incetare a contractului de munca. Existand posibilitatea ca aceasta cerere sa fie falsificata, este indicata sesizarea Inspectiei Muncii, angajatorii putand fi chemati in instanta.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (20)