Situatia prezentata de user
O persoana s-a interesat la ITM daca este cu cartea de munca la zi, dar, de acolo, reiese doar activitatea in cadrul firmei la care este angajata si "nu exista vreo dovada ca s-au achitat taxele".
Cand aceasta persoana a intrebat la firma respectiva de cand nu s-a platit pentru cartea de munca, a intampinat o situatie delicata: angajatorul a spus pe un ton ridicat ca angajatul ar trebui sa isi dea demisia pentru ca nu se poate lucra cu un om care nu are incredere.
Totodata, reprezentantii firmei spun ca nu este adevarat ca nu s-a platit, desi, ulterior, au spus ca nu exista bani pentru ultimele luni ale anului trecut.
De asemenea, atunci cand a intrebat de ce nu a fost niciodata nevoie de o semnatura pe statul de plata, angajatorii au raspuns ca nu e obligatoriu sa semneze, in conditiile in care se primeste salariul in mana, nu pe card.
Singura plata pe care aceasta persoana a putut sa o verifice este cota de 2% pentru pensia privata, care a fost platit la zi si, cu toate astea, la ITM figureaza fara taxe platite, lucru pe care angajatorul nu-l recunoaste, dar nu a facut nicio dovada vreunei plati.
Intrebarile userului
"Cum poate afla angajatul daca angajatorul i-a platit taxele?"
Raspunsurile userilor pe aceasta tema
O persoana considera ca, daca este platita contributia la pensiile private, inseamna ca patronul a platit, cel putin, contibutia la bugetul asigurarilor de stat. Statul de salarii trebuie semnat. Nesemnarea lui e in dezavantajul societatii, care nu are dovada platii salariului catre salariati.
ITM-ul nu are de unde sa stie daca s-au platit cotele de contributii la salarii, deoarece platile se fac in bugetele de asigurari sau bugetele de stat. Acest user adauga si faptul ca numai administratia fiscala are aceste situatii. ITM-ul stie doar daca s-a platit comisionul pentru completarea cartilor de munca, acel 0,75% din fondul de salarii. Mai exista posibilitatea ca de pe siteul ANAF sa se verifice daca societatea daca apare in lista datornicilor.
O alta persoana recomanda un drum la Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru a verifica daca angajatorul a platit taxele si contributiile datorate bugetului de stat.
De asemenea, pentru a se verifica stagiul de cotizare, se poate solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare. Acest certificat este un document prin care fiecare persoana asigurata in cadrul sistemului public este informata despre stagiul de cotizare pe care l-a realizat si ce venituri asigurate a avut in anul calendaristic pentru care a fost emis. Aceste date sunt inregistrate in evidentele Casei de Pensii exact cum au fost declarate lunar de catre angajatorii persoanelor asigurate.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)