Situatia prezentata de user
Unei persoane, vecinul i-a daramat gardul care constituia hotarul dintre proprietatile lor si a plantat cativa stalpi de metal (susceptibili a fi luati tot din curtea persoanei respective) in spatele casei (casa fiind nelocuita din 2004) cu pretentia ca aceasta noua delimitare topografica ar fi cea corecta.
Toate acestea au fost constatate cu ocazia unei vizite intamplatoare la imobilul cu pricina.
Interesandu-se la primarie de acest aspect, a descoperit ca nu se stia absolut nimic, dar a obtinut promisiunea primarului ca se va interesa de ce s-a intamplat si va fi instiintata.
In dupa-amiaza aceleiasi zile, unui apropiat al acelei persoane i s-a inmanat un plic cu data din ziua respectiva care continea o notificare de la primarie cum ca persoana respectiva ar fi fost instiintata asupra acestui demers si ca nu s-ar fi prezentat, iar in aceste imprejurari trebuie sa se multumeasca cu ce i-a mai ramas, desi nu a primit nici un fel de notificare anterioara.
In opinia fiului acestei persoane, demersuri disperate ale vecinului respectiv constituie o razbunare la adresa sa, acesta ajutand un membru al familiei lui sa sustina si sa castige un proces de divort si unul de partaj.
Intrebarile userului
Care sunt autoritatile competente cate pot controla acesti functionari publici ai primariei care nu tin cont de drepturile fiecarui cetatean?
Politia comunala nu are nici o competenta in aceste cazuri?
Cui trebuie sa i se adreseze persoana respectiva ?
Raspunsurile si explicatiile userului
Un utilizator al forumului considera ca o asemenea intamplare nu poate fi cu putinta, de aceea recomanda sa se faca o plangere la politie impotriva vecinului pentru tulburarea posesiei si pentru distrugere de bunuri.
De asemenea, userul aminteste ca nu primaria este indreptatita sa imparta terenurile si trebuie tinut cont de faptul ca orice limitare are la baza niste acte doveditoare.
In opinia unei alte persoane, infractiunea face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului (privat sau public) reglementate in Titlul III, art. 220, din Codul penal, partea speciala, si consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobarea prealabila primita in conditiile legii ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat.
Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana, chiar si de catre proprietarul imobilului, daca imobilul se gaseste in posesia legitima a altei persoane.
Infractiunea poate fi savarsita fie printr-o actiune de ocupare a unui imobil aflat in posesia altuia, fie prin refuzul de a elibera imobilul ocupat fara nici un drept. De asemenea, userul mentioneaza faptul ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Si un alt utilizator al forumului considera ca in cazul furtului stalpilor, reprezentand, tulburarea de posesie, se demareaza la plangeri prealabile si nu din oficiu.
De asemenea, in aceasta situatie este necesara expertiza unei plangeri de tulburare de posesie ca sa se stabileasca exact care sunt proprietatile, daca s-au mutat garduri, cand s-a construit cel nou sau care e suprafata fiecarei proprietati.
De asemenea, userul recomanda o plangere pe mai multe infractiuni (exista un termen de 2 luni pentru a le formula). Totodata, ar fi buna o notificare a vecinului tulburator inainte, ca sa se constatate clar refuzul acestuia de a parasi terenul in cauza. Aceasta ar ajuta ca proba si in civil si in penal, in functie de calea pe care se va merge.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)