Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care o persoana varstnica vrea sa isi recupereze apartamentul vandut, printr-un contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager, la un pret mult mai mic decat valoreaza imobilul.
Situatia prezentata de user
O persoana varstnica a semnat, in anul 2005, un contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager pentru suma de 8000 euro. Aceasta suma nu reprezenta nici macar 10% din valoarea reala a apartamentului de la acea vreme.
De asemenea, in contract se declara ca apartamentul este deteriorat, dar imobilul nu prezinta nici un fel de deteriorare.
Constientizand aceste aspecte, persoana respectiva isi vrea apartamentul inapoi.
Intrebarile userului
Ar avea aceasta persoana castig de cauza in instanta?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca nimic nu il impiedica pe batranul respctiv sa apeleze la instanta, invocand neseriozitatea pretului, mentionand, totusi, ca nu exista o garantie certa ca va avea castig de cauza.
In opinia unui alt utilizator al forumului, avand in vedere ca au trecut 3 ani, nu mai poate fi invocat un motiv de nulitate relativa, precum cel al neseriozitatii pretului. Insa, pot fi invocate motive de nulitate absoluta, precum:
1. Incalcarea regulilor privind capacitatea civila a persoanelor:
-nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc (art. 1309 din Codul Civil )
-lipsa capacitatii de folosinta a persoanelor juridice si nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta (art. 34 din Decretul nr. 31/1954 )
2. Lipsa totala a consimtamantului (in cazul erorii-obstacol)
3. Nevalabilitatea obiectului actului juridic civil
4. Cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala
5. Nerespectarea formei ceruta ad validitatem
6. Lipsa ori nevalbilitatea autorizatiei administrative (art. 58 Legea nr. 17/1996 )
7. Incalcarea ordinii publice
8. Fraudarea legii
Acesta mentioneaza ca, dintre toate acestea, s-ar putea merge atat pe lipsa totala a consimtamantului, cum ar fi motivarea ca ca a vrut sa inchirieze, nu sa vanda, cat si pe lipsa cauzei.
Cel dintai user revine mentionand ca, daca pretul este scopul imediat al obligatiei vanzatorului (causa proxima), atunci un pret neserios este o cauza insuficienta a obligatiei vanzatorului de a transmite proprietatea bunului, iar sanctiunea nu poate fi decit nulitatea absoluta, nicidecum nulitatea relativa.
Insa, cel de-al doilea user adauga faptul ca nulitate absoluta exista daca s-ar vorbi de lipsa pretului. Fiind vorba de o referire la neseriozitatea pretului, care este cu totul alta problema, contractul incheiat se poate sanctiona cu nulitate relativa.
Potrivit art. 1303 din Codul civil, prin pret serios se intelege pretul care constituie o cauza suficienta a obligatiei luate de vanzator de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce formeaza obiectul vanzarii. Seriozitatea pretului depinde de existenta unei proportii intre cuantumul pretului fixat de partile contractante si valoarea reala a bunului vandut. Prin urmare cauza nu lipseste total, deci, in situatia de fata, este nulitate relativa.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)