Proiectul de lege privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost aprobat odata cu cele trei proiecte ale noilor coduri, Codul Penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, "prevederile acestuia sunt o completare fireasca a prevederilor substantiale si procesuale privind pedepsele".
Proiectul de lege detaliaza "modul in care pedepsele sunt aduse la indeplinire, astfel incat finalitatea acestora, si anume resocializarea persoanei majore condamnate, respectiv dezvoltarea fireasca si armonioasa fizica si psihica a minorului sau a tanarului condamnat, sa beneficieze de cat mai multe mijloace de aducere la indeplinire".
Proiectul de lege cuprinde 7 titluri, avand urmatoarele prevederi:
Titlul I cuprinde normele fundamentale in materia executarii pedepselor, carora li se adauga o noua norma privind exercitarea de catre persoanele private de libertate a tuturor drepturilor civile si politice cu exceptia celor care au fost interzise prin hotararea de condamnare sau a celor a caror neexercitare sau exercitare restransa rezulta inerent din privarea de libertate ori din ratiuni de mentinere a sigurantei locurilor de detinere.
Titlul II se refera la aplicarea pedepselor, aducand o noua abordare asuprea modului in care este supravegheata, de catre judecator, masura cea mai restrictiva posibil, si anume privarea de libertate. Acest titlu include prevederi privind respectarea garantiilor procesuale prevazute de art. 6 alin. 1 din Conventia europeana a drepturilor omului (CEDO), acestea fiind considerate drepturi civile. Totodata, se doreste incetarea fenomenului de creare in mod artificial, de catre persoanele condamnate, de „proceduri judiciare”, motivate, in fapt, numai de dorinta de a efectua deplasari in alte localitati.
Titlul III este dedicat executarii pedepsei amenzii si aduce, ca element de noutate fata de actualele reglementari, prevederi privind modul de inlocuire a amenzii cu munca neremunerata in folosul comunitatii.
Titlul IV urmareste executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse de instanta potrivit Codului penal.
Titlul V are in vederea reglementarea executarii pedepselor privative de libertate dispuse in cazul persoanelor majore, pe parcursul a 9 capitole.
Titlul VI este consacrat executarii masurilor preventive privative de libertate.
Titlul VII isi propune sa raspunda cerintelor din ce in ce mai stringente de reorganizare pe baze noi, moderne, prin conturarea de noi conceptii, umaniste, a masurilor educative dispuse in cazul minorilor care au savarsit infractiuni.
___
Pentru mai multe informatii, va prezentam ca fisiere atasate:
-Proiectul de lege;
-Expunerea de motive.
Pe aceeasi tema, puteti citi:
- Implementarea noilor coduri in materie penala si civila ar putea dura 2 ani;
- Guvernul a aprobat proiectele Codului penal, de procedura penala si de procedura civila.
Comentarii articol (0)