Locuinta familiei beneficiaza de un regim juridic special, in proiectul noului Cod Civil. Astfel, pentru a putea dispune asupra locuintei familiei este obligatoriu consimtamantul ambilor soti, chiar daca numai unul dintre ei este proprietarul acesteia.
Locuinta familiei este reglementata
la art. 336-339 din proiectul noului Cod Civil si este definita ca "
locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii". Notarea in cartea funciara a unui imobil ca locuinta a familiei va putea fi ceruta de oricare dintre soti, chiar daca nu este proprietarul imobilului.
Regimul unor acte juridice
Nici unul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu va putea dispune fara consimtamantul scris al celuilalt sot de drepturile asupra locuintei familiei.
De asemenea, un sot nu va putea deplasa din locuinta bunurile ce mobileaza sau decoreaza locuinta familiei si nu va putea dispune de acestea fara consimtamantul scris al celuilalt sot.
In cazul in care consimtamantul este refuzat fara un motiv legitim, celalalt sot va putea sa sesizeze instanta tutelara, pentru ca aceasta sa autorizeze incheierea actului.
Sotul care nu si-a dat consimtamantul la incheierea actului va putea cere anularea lui in termen de un an de la data la care a luat cunostinta despre acesta, dar nu mai tarziu de un an de la data incetarii
regimului matrimonial.
In lipsa notarii locuintei familiei in cartea funciara, sotul care nu si-a dat consimtamantul nu va putea cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celalalt sot, cu exceptia cazului in care tertul dobanditor a cunoscut, pe alta cale, calitatea de locuinta a familiei .
Drepturile sotilor asupra locuintei inchiriate
In cazul in care locuinta este detinuta in temeiul unui contract de inchiriere, fiecare sot va avea un drept locativ propriu, chiar daca numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este incheiat inainte de casatorie.
Si in acest caz, un sot nu va putea deplasa din locuinta bunurile ce mobileaza sau decoreaza locuinta familiei si nu va putea dispune de acestea fara consimtamantul scris al celuilalt sot.
Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere
La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere va putea fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori si de culpa in desfacerea casatoriei.
Sotul caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere va fi dator sa plateasca celuilalt sot o indemnizatie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare intr-o alta locuinta, cu exceptia cazului in care divortul a fost pronuntat din culpa exclusiva a acestuia din urma. Daca exista bunuri comune, indemnizatia se va putea imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite sotului caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere.
Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere se va face cu citarea locatorului si va produce efecte fata de acesta de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.
Proiectul noului Cod civil a fost aprobat in sedinta Guvernului din 11 martie si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (6)