In cadrul unei intalniri de la sfarsitul saptamanii trecute, dintre agentul guvernamental pentru CEDO, Razvan Horatiu-Radu, subsecretarul de stat Radu Constantin Ragea si Ionel Cel-Mare, director general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, au fost dezbatute strategii comune preventive de evitare a unor condamnari viitoare ale Guvernului Roman la CEDO, in special al celor care privesc conditiile de detentie din penitenciare.
In urma discutiilor purtate, s-a stabilit dezvoltarea unor noi directii de colaborare in vederea protectiei drepturilor si libertatilor persoanelor condamnate, a imbunatatirii conditiilor de detentie, a organizarii unor mese rotunde, la care sa participe reprezentanti ai unor institutii publice si ai societatii civile, precum si a diseminarii unor hotarari CEDO de condamnare a altor state, pentru a fi preintampinate eventuale incalcari ale drepturilor persoanelor private de libertate in Romania.
De asemenea, s-a subliniat si faptul ca o serie din cauzele legate de regimul de detentie, care au determinat condamnarea Guvernului Roman la CEDO, au fost remediate si nu mai sunt de actualitate.
In plus, s-a avut in vedere si posibilitatea informarii actualizate a detinutilor cu privire la toate caile legale interne pe care le au la dispozitie, in cazul in care apreciaza ca le sunt incalcate drepturile si libertatile garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Astfel, potrivit Ministerului de Externe, s-ar evita incarcarea instantei de la Strasbourg cu o serie de plangeri care ar putea fi solutionate conform dreptului intern de instantele nationale.
Conform informatiilor furnizate de Ministerul de Externe, din numarul total de plangeri formulate impotriva Romaniei la CEDO, aproximativ 97% sunt respinse ca inadmisibile.
Cu toate acestea, potrivit raportului pe justitie al Consiliului Superior al Magistraturii, in 2007, Romania a fost al treilea stat dupa numarul cauzelor aflate pe rolul CEDO, insumand 10% din numarul total al cauzelor inregistrate, primul loc si al doilea loc fiind ocupat de Rusia cu 23,6% respectiv Turcia cu 12% din numarul total al cauzelor aflate pe rol.
Din totalul cauzelor privind Romania, CEDO a solutionat, in anul 2007, 97 de cauze, dintre care 7 au fost respinse, iar una a fost solutionata amiabil, in cazul celorlalte pronuntandu-se hotarari de condamnare impotriva Romaniei.
Totodata, Romania a ocupat locul 3 la CEDO, si in 2008, cu un numar de peste 5000 de cauze pe rol, dintre care 200 au fost declarate admise, potrivit unei statistici a Curtii de la Strasbourg.
Comentarii articol (0)