In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 204, din 31 martie 2009 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nr. 31/2008 privind recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, privind aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.
Prin Decizia nr. 31/2008,
ICCJ a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ si a decis ca dispozitiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata va avea loc in sedinta nepublica.
Practica neunitara a instantelor
Prin Decizia nr. 31/2008, ICCJ a constatat ca in practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala privind caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.
Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca intr-o atare situatie
sedinta de judecata este publica.
Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca in cazul inculpatului, minor la data savarsirii faptei, devenit ulterior major
sedinta de judecata este nepublica, indiferent de data cand a intervenit majoratul. Prin Decizia sa, ICCJ a confirmat ca aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Argumentele ICCJ:
"Procedura aplicabila in cazurile cu infractori minori este reglementata in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala.
Este adevarat ca prin art. 290 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca „sedinta de judecata este publica”, interzicandu-se minorilor sub 16 ani sa asiste la o atare sedinta.
Dar de la acest principiu general legiuitorul, avand in vedere situatia speciala a minorului, disponibilitatea sa psihofizica aparte, caracterul si personalitatea acestuia, aflate intr-un continuu proces de formare si modelare, a instituit pentru minorii infractori o procedura speciala.
In acest sens, prin art. 485 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca „sedinta in care are loc judecarea infractorului minor se desfasoara separat de celelalte sedinte”, iar la alin. 2 din acelasi articol se mai prevede ca „sedinta nu este publica”, precizandu-se, in continuare, ca „la desfasurarea sedintei pot asista persoanele aratate in articolul precedent, aparatorii partilor, precum si alte persoane cu incuviintarea instantei”.
Din aceste prevederi reiese astfel in mod vadit ca nepublicitatea sedintei este aplicabila pe tot parcursul judecatii, inclusiv in ipoteza in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.
Pe de alta parte, in art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006, se prevede imperativ ca „inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori”, spre deosebire de reglementarea anterioara, cand prin acest text de lege se prevedea ca „inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit procedurii obisnuite, daca la data sesizarii instantei implinise varsta de 18 ani”.
Asa fiind, in urma modificarii aduse dispozitiilor art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, legiuitorul a inclus in sfera aplicabilitatii „dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori” totalitatea actelor si formelor procesuale cu caracter derogatoriu de la procedura de drept comun, inclusiv cele referitoare la judecata.
Prin urmare, rezulta ca inculpatului minor la data savarsirii faptei, care ulterior a devenit major, i se aplica dispozitiile privind procedura speciala cuprinsa in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala, inclusiv cele referitoare la faza cercetarii judecatoresti (compunerea completului de judecatori anume desemnati; judecarea in prezenta acestuia, cu exceptia cazului cand se sustrage de la judecare; citarea la judecarea cauzei, in afara de parti, a Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor minori, precum si a parintilor; caracterul nepublic al sedintei de judecata).
Asadar, singura conditie ce trebuie indeplinita pentru a fi incidente aceste prevederi o reprezinta minoritatea inculpatului la data savarsirii faptei, nemaiavand relevanta varsta dobandita pana la momentele procesuale ale cauzei."
Comentarii articol (0)