avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cercetarea procesului- camera de consiliu sau sedinta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cercetarea procesului- camera de consiliu sau sedinta publica?

Cercetarea procesului si etapa dezbateriilor in materie penala se judeca in sedinta publica sau in camera de consiliu? Dar apelul?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:03, 31 August 2015
Sedinta publica.
~ Conținut șters la cerere ~
Depinde :
1.- daca sunt inculpati minori in cauza:

Art. 509 n. cod de procedura penala.
Desfăşurarea judecăţii
(1) Cauzele cu inculpaţi minori se judecă de urgenţă şi cu precadere.
(2) Şedinţa de judecată este nepublică. Cu încuviinţarea instanţei, la desfăşurarea judecăţii pot asista, în afară de persoanele arătate la art. 508, şi alte persoane.
................................

2.- de obiectul dosarului- infractiunea dedusa judecatii- ex. viol, pornografie infantila prin sisteme informatice cand se poate declara sedinta neplublica in temeiul disp.art.352 al.3

Art. 352 c.proc.pen.
Publicitatea şedinţei de judecată
(1) Şedinţa de judecată este publică, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Şedinţa desfăşurată în camera de consiliu nu este publică.
(2) Nu pot asista la şedinţa de judecată minorii sub 18 ani, cu excepţia situaţiei în care aceştia au calitatea de părţi sau martori, precum şi persoanele înarmate, cu excepţia personalului care asigură paza şi ordinea.
(3) Dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiţiei, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţă nepublică pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei.
.........................
3.-se mai poate declara sedinta neplublica la cererea unui martor in temeiul art.352 al.4

Art.352 al.4
..............................
(4) Instanţa poate de asemenea să declare şedinţă nepublică la cererea unui martor, dacă prin audierea sa în şedinţă publică s-ar aduce atingere siguranţei ori demnităţii sau vieţii intime a acestuia sau a membrilor familiei sale, ori la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părţilor, în cazul în care o audiere în public ar pune în pericol confidenţialitatea unor informaţii.
.........................................
4.- daca in cauza sunt parti vatamate minori- de asemenea se poate declara sedinta nepublica in temeiul disp.art 352 al.3 c.proc.pen.

Sedinta poate fi declarata nepublica in tot cursul judecarii cauzei sau numai pentru o anumita parte a judecarii cauzei ( ex. un termen).
Aceeasi situatie si in calea de atac.


Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecata camera consiliu ContSters231482 ContSters231482 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce presupune judecarea in camera de consiliu a unui dosar penal? Se face fara ca partile sa fie prezente? (vezi toată discuția)
Diferenta dintre judecata in camera de consiliu si cea din sedinta de judecata marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com Care este diferenta dintre judecata care se desfasoara in camera de consiliu si cea care se desfasoara in sedinta de judecata? (vezi toată discuția)
Stramutare agnes20 agnes20 Mi s-a facut cerere de stramutare a recursului la ICCJ si in dreptul dosarului apare art40.alin.2CPC (1)Cererea de strămutare se judecă în camera de ... (vezi toată discuția)