Institutul National al Magistraturii (INM) va organiza selectia unui numar de 12 formatori din randul magistratilor in domeniul Management judiciar in cadrul Proiectului PHARE 2006/018-147.01.04 "Continuarea asistentei acordate INM".
Profilul postului
Conform Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, formatorii INM sunt alesi dintre cei mai buni profesionisti in domeniile lor de activitate – cu preponderenta din randul magistratilor – si sunt selectati conform unei proceduri transparente, pe baza cunostintelor in domeniul respectiv si al aptitudinilor didactice. Sunt astfel respectate principiile independentei activitatii de formare a magistratilor fata de puterea executiva, consultarii beneficiarilor la asigurarea formarii si al separarii intre functiile, pe de o parte, de asigurare a formarii si, pe de alta parte, de asigurare a respectarii disciplinei si obligatiilor deontologice.
Scopul principal al postului de formator consta in asigurarea formarii judecatorilor si procurorilor in domeniul Managementului judiciar in cadrul componentei de formare continua la Institutul National al Magistraturii.
Criteriile generale de selectie a formatorilor sunt stabilite in Statutul formatorului, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 613 din 13 septembrie 2007:
- vechimea in magistratura sau in profesie si o buna reputatie in domeniul in care activeaza;
- experienta didactica;
- experienta profesionala in domeniul in care doreste sa devina formator;
- lucrari publicate;
- cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala (engleza, franceza, germana);
- cunostinte operare calculator;
- integritatea morala (in masura in care se poate verifica in aceasta etapa).
Cerintele specifice postului de formator:
- abilitati de comunicare;
- cunostinte de specialitate in domeniul in care doreste sa devina formator;
- participarea la activitati de formare care presupun deplasari in tara sau strainatate;
- participarea la sesiuni de formare a formatorilor organizate de INM;
- rezolvarea sarcinilor in termenele stabilite de Consiliul stiintific;
- cunostinte de evaluare a nevoilor de formare profesionala a judecatorilor si procurorilor;
- capacitatea de evaluare a activitatilor de formare profesionala;
- integritatea morala a formatorului.
Atributiile postului sunt urmatoarele:
A. Activitati normate in statul de functii
- Sustinerea de seminarii si conferinte in cadrul activitatii de formare continua in limita a 32 ore/ luna, la nivel centralizat sau descentralizat;
- Participarea in comisii de elaborare a subiectelor/corectare a lucrarilor/solutionare a contestatiilor in cadrul concursurilor si examenelor organizate de INM;
- Elaborarea tematicii si contributia la elaborarea planului de formare continua in cadrul formarii continue.
B. Activitati de pregatire stiintifica si metodica
- Pregatire stiintifica individuala permanenta;
- Participarea la activitati, programe si proiecte de integrare europeana si dezvoltare institutionala;
- Perfectionarea pregatirii pedagogice;
- Elaborarea de materiale didactice.
C. Activitati de cercetare stiintifica
- Cautarea de informatie juridica pe internet;
- Dezvoltarea de materiale suport de curs in domeniul de specialitate.
D. Atributii specifice formarii continue
- participarea la seminarii in domeniul de specializare, in cursul unui an calendaristic, in conditiile in care nu s-ar depasi numarul maxim de ore in cadrul normei;
- colaborarea cu ceilalti formatori implicati in acelasi seminar/ in acelasi domeniu.
Salarizarea se face in conformitate cu dispozitiile art. 108 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in limita a 32 de ore conventionale/luna.
Procedura de selectie
Procedura de selectie stabilita de Statutul formatorului prevede, printre altele, posibilitatea recrutarii si formarii de formatori in cadrul unor programe de formare a formatorilor, respectand urmatoarele etape:
- depunerea unui CV si a unei scrisori de intentie ce vor fi evaluate de catre o comisie a carei componenta se aproba de Consiliul Stiintific al INM;
- parcurgerea intregului program de formare a formatorilor care presupune sustinerea a cel putin unui seminar de proba pentru magistratii in functie, fie in cadrul programului care i-a pregatit, fie in cadrul activitatii anuale de formare continua organizate de INM.
Mentionam ca programul de formare a formatorilor pentru acest domeniu include doua etape:
-
prima etapa, constand intr-o serie de 2 seminare, a cate 2 zile fiecare a caror tematica va include elemente de comunicare organizationala si interpersonala, competente manageriale, Leadership si comportamente asociate, management al resurselor umane, managementul timpului, metode educationale de formare a adultilor;
-
a doua etapa, constand in sustinerea, in calitate de formator, a unui seminar de formare continua.
Lista formatorilor astfel formati, impreuna cu evaluarile obtinute in etapele I si II de candidatii la postul de formator, vor fi supuse aprobarii Consiliului Stiintific al INM.
Dupa aprobarea de catre Consiliul Stiintific al INM, lista va fi inaintata spre aprobare Plenului Consiliul Superior al Magistraturii.
Avand in vedere durata celor doua seminare de formare planificate in etapa I, o conditie suplimentara necesara pentru eligibilitatea candidatilor consta in preexistenta unei specializari in domeniul Managementului/Managementului judiciar (experienta intr-o functie de conducere, cursuri in domeniul managementului etc.)
Dosarul de inscriere la concurs va contine in mod obligatoriu
curriculum vitae si scrisoare de intentie, precum si orice alte documente considerate relevante, de natura sa ateste existenta experientei/specializarii in domeniul Managementului/Managementului judiciar.
Documentatia aferenta dosarului de inscriere poate fi depusa
pana la data de 6 mai 2009:
- direct la sediul INM (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5 Bucuresti), etajul II, camera 23
- via e-mail, la adresa nadia.taran@inm-lex.ro
- pe fax, la nr. 021.407.62.67.
Nota: Avand in vedere ca numarul de locuri in cadrul programului este limitat la 12, precizam ca in masura in care numarul de inscrieri depaseste locurile alocate va avea loc o selectie preliminara in vederea parcurgerii programului de formare, constand in sustinerea unui interviu in fata unei comisii numite de Consiliul Stiintific al INM.
Procedura de evaluare va avea loc in prima jumatate a lunii mai a.c.
Cele doua seminare de formare vor fi organizate la Bucuresti,
in perioada 28-29 mai, respectiv 9-10 iunie 2009.
________
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)