Magistratii romani au fost apreciati pentru aplicarea mandatului european de arestare, partea cea mai importanta a acquis-ului comunitar in materie penala, a declarat marti ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in urma intalnirii avute cu secretarul general al Comisiei Europene (CE).
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, s-au intalnit marti pentru a discuta progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
„A fost o intalnire extrem de pozitiva. Am discutat despre succesele privind avansul inregistrat in procesul de adoptare a codurilor, informatizarea sistemului judiciar si pregatirea magistratilor. In acelasi timp, am subliniat necesitatea ajungerii la un acord intre legislativ, executiv si puterea judecatoreasca pentru rezolvarea dificultatilor de ordin financiar pentru: buna functionare a instantelor, clarificarea statutului salarial al magistratilor si al personalului auxiliar, precum si pentru plata drepturilor obtinute prin hotarari judecatoresti”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul intalnirii.
Discutiile au vizat si problema resurselor umane, in conditiile in care in prezent exista aproximativ 1.000 de posturi vacante in sistemul judiciar, aspect care poate fi rezolvat in timp prin noi recrutari in sistem pe posturi care sa fie finantate de Ministerul Finantelor Publice.
Ministrul Justitiei a mai subliniat ca sistemul judiciar din Romania are unele probleme structurale si se confrunta cu dificultati, asa cum, de altfel, se confrunta si alte sisteme judiciare din Europa.
Totodata, Catalin Predoiu a afirmat ca magistratii romani au fost apreciati pentru aplicarea mandatului european de arestare, partea cea mai importanta a acquis-ului comunitar in materie penala.
"De pe aceasta baza si in perspectiva unor progrese ce stau in puterea Romaniei, aplicarea unor sanctiuni ar fi nejustificata", a subliniat ministrul Predoiu.
Oficialii CE au notat eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt si la nivel local, dar este important ca aceste actiuni sa continue prin avizarea dosarelor aflate inca in Parlament si solutionarea de catre instante a dosarelor de mare coruptie aflate pe rol.
Data raportului pe Justitie, incerta
Ministrul Justitiei a mai precizat ca, in ceea ce priveste data publicarii raportului pe Justitie, Comisia Europeana nu a luat inca o decizie in acest sens.
„Oricum, este limpede ce avem de facut. Trebuie sa ne obisnuim sa lucram bine si repede si fara presiunea unui termen din afara”, a subliniat ministrul Justitiei.
Cu privire la continutul raportului, ministrul Catalin Predoiu a afirmat ca se asteapta la „un mix de aprecieri pozitive cu privire la progresele inregistrate si negative acolo unde nu am reusit sa ne atingem obiectivele. Suntem in grafic cu privire la obiectivele care tin strict de actiunea ministerului, dar sunt si obiective unde depindem de cooperarea interinstitutionala.”
Comentarii articol (1)