Guvernul a aprobat astazi (n.r. duminica) normele metodologice cu privire la Programul "Prima casã", care include condiþii de creditare avantajoase pentru românii care doresc sã-ºi cumpere o locuinþã, a anunþat primul-ministru Emil Boc, la finalul ºedinþei de Guvern.
Conditii de participare la Programul Prima Casa
ªeful Executivului a precizat condiþiile pe care persoanele fizice trebuie sã le îndeplineascã pentru a beneficia de acest Program:
·
Sã nu deþinã în proprietate o locuinþã, individual sau în comun, împreunã cu soþii lor sau cu alte persoane,
·
Sã nu aibã în derulare un credit ipotecar,
·
Sã dispunã de un avans de 5% din preþul de achiziþie a locuinþei, dacã preþul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Primul-ministru a explicat cã poate fi achiziþionatã o locuinþã cu valoare mai mare de 60.000 de euro, însã atunci beneficiarul trebuie sã dispunã de avansul pentru locuinþã, plus diferenþa dintre preþul de achiziþie al locuinþei ºi suma de 60.000 de euro.
· Persoanele care doresc sã intre în acest program
se obligã sã nu înstrãineze locuinþa achiziþionatã în primii 5 ani de la data dobândirii ºi, de asemenea, se obligã
sã constituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanþelor, o ipotecã de rang I asupra locuinþei achiziþionate.
Conditii impuse bancilor participante la Programul Prima Casa
În ceea ce priveºte bãncile care doresc sã participe la acest Program, primul-ministru, Emil Boc, ºi ministrul Finanþelor, Gheorghe Pogea, au precizat cã acestea trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiþii:
· Sã aibã acoperire teritorialã la nivel naþional ºi judeþean.
· Sã îndeplineascã condiþiile privind costul creditãrii. Primul-ministru a afirmat cã au fost puse condiþii maximale bãncilor în ceea ce priveºte costul finanþãrii, respectiv, pentru creditele în euro acestea sã fie determinate de rata dobânzii EURIBOR la trei luni plus o marjã de maxim 4%. Pentru creditele în lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la trei luni plus o marjã de maxim 2,5%. "Dacã astãzi facem o raportare la ceea ce existã pe piaþã ºi luãm nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele în valutã, care era de 1,28, plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobândã de 5,28% faþã de 10%, 11% sau 12% cât este în momentul de faþã în euro. Vreau sã fiu foarte bine înþeles: acesta este nivelul maximal al dobânzii”, a afirmat primul-ministru. ªeful Executivului a oferit ºi exemple. De pildã, în cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioadã de 25 de ani, în Programul Prima casã dobânzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, faþã de 81.000 de euro valoarea dobânzilor de pe piaþã. „De aici se poate observa diferenþa ºi sprijinul consistent pe care statul îl aduce în avantajul acelora care intrã în programul " Prima Casã ", a afirmat primul-ministru. La rândul sãu, ministrul Finanþelor, Gheorghe Pogea, a arãtat cã media de reducere a costurilor de creditare va fi între 42-49%. "Un alt avantaj al costurilor mici de creditare îl reprezintã faptul cã mai multe persoane pot deveni eligibile pentru acest Program", a declarat ministrul Finanþelor.
· Bãncile care doresc sã intre în Programul Prima casã se referã la faptul cã nu trebuie sã perceapã comision de rambursare anticipatã, iar contractul de credit sã nu conþinã clauze care sã permitã modificarea unilateralã de cãtre bancã a acestuia.
· Durata maximã a creditului este de 30 de ani.
· Sã accepte sã efectueze evaluarea locuinþei în vederea instituirii ipotecii de rangul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanþelor ºi sã verifice îndeplinirea obligaþiei de asigurare a locuinþei de cãtre beneficiar pe toatã durata creditului.
Cand vom afla mai multe amanunte?
Primul-ministru a declarat cã bãncile vor avea la dispoziþie 7 zile dupã publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice sã rãspundã ofertei guvernamentale. „Bãncile care vor veni cu cele mai bune soluþii financiare, în limitele maximale precizate de noi, vor încheia contracte de garantare cu instituþiile statului, prin Programul "Prima Casã", a precizat premierul.
La rândul sãu, ministrul Finanþelor a arãtat cã garanþia emisã de Fondul Naþional de Garantare a Creditelor în numele ºi în contul statului este irevocabilã ºi necondiþionatã, directã ºi expresã ºi se va plãti la prima cerere scrisã a finanþatorului. Garanþia se acordã în euro sau moneda naþionalã ºi se plãteºte în moneda naþionalã.
Comentarii articol (3)