Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442, din 29 iunie 2009.
Avand in vedere necesitatea armonizarii legislatiei care creeaza cadrul accelerarii proceselor de absorbtie a fondurilor europene,
avand in vedere faptul ca pana in prezent nu au fost adoptate sau publicate actele normative care reglementeaza platile catre beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare,
avand in vedere necesitatea introducerii unor mecanisme care sa permita diminuarea blocajului financiar din economie ca urmare a intarzierilor mari la plata obligatiilor contractuale intre contractori si subcontractori,
tinand seama de faptul ca nepromovarea ordonantei de urgenta ar avea drept consecinta:
— mentinerea dezechilibrelor financiare din economie;
— necorelarea prevederilor legale privind gestionarea fondurilor europene;
— imposibilitatea efectuarii pana la data de 30 iunie 2009 a platilor directe pe suprafata catre operatorii economici beneficiari de fonduri UE care nu au deschise conturi la Trezoreria Statului, fapt ce presupune achitarea ulterioara a acestora din bugetul national, ca penalitati aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 295 din 16 aprilie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, litera d) se abroga.
2. La articolul 2, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Prin trezoreria operativa centrala se pot efectua operatiuni de incasari si plati in lei si valuta.”
3. La articolul 3, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Pentru toate operatiunile derulate prin contul curent general al Trezoreriei Statului, precum si prin conturile de valuta deschise in evidentele Bancii Nationale a Romaniei, pe numele Ministerului Finantelor Publice, se platesc comisioane din bugetul Trezoreriei Statului Bancii Nationale a Romaniei.
Comisioanele se stabilesc prin reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei si prin regulile de sistem aplicabile participantilor la sistemul electronic de plati.”
4. La articolul 5, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) Sumele achitate in numerar de catre contribuabili, reprezentand venituri ale bugetului de stat sau venituri cuvenite altor bugete administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se incaseaza de unitatile Trezoreriei Statului. Sumele achitate in numerar, cuvenite bugetului de stat, reprezentand taxe, tarife sau alte obligatii stabilite de institutii publice, pot fi
incasate si prin casieriile proprii ale institutiilor publice respective, cu acordul Ministerului Finantelor Publice.”
5. La articolul 5, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), cu urmatorul cuprins:
„(8
1) Sumele achitate in numerar de catre contribuabili, reprezentand venituri ale bugetelor locale, venituri proprii ale institutiilor publice, precum si venituri cuvenite altor bugete, cu exceptia celor prevazute la alin. (8), se incaseaza prin casieriile proprii ale institutiilor care gestioneaza bugetele respective, daca legea nu prevede altfel.”
6. La articolul 5, dupa alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmatorul cuprins:
„(14) Pe numele beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, cu exceptia persoanelor fizice, pot fi deschise la unitatile Trezoreriei Statului conturi de disponibilitati pentru gestionarea sumelor provenite din fonduri externe nerambursabile, inclusiv a fondurilor aferente finantarii nationale, in cazul in care prin reglementari specifice gestionarii fondurilor respective se prevede astfel.”
7. La articolul 6, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Operatorii economici sau alte persoane juridice imputernicite de acestia vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului, prevazute la alin. (1), in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, prin transferul sumelor aferente in conturile deschise la institutii de credit, cu exceptia impozitelor si contributiilor aferente acestora, pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, si, proportional cu gradul de incasare, pentru plata facturilor recunoscute la plata de catre contractorul general catre subcontractori, iar sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la institutiile de credit ori pot fi utilizate pentru efectuarea de plati catre furnizori sau creditori cu conturi deschise la Trezoreria Statului ori la institutii de credit, cu conditia ca asupra conturilor respective sa nu fi fost infiintata poprire prin titluri executorii.
...............................................................................................
(4) Din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin, cu exceptia celor dispuse pe baza de bilete la ordin emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta.”
8. La articolul 7 alineatul (2), dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins:
„a
1) acordarea de imprumuturi pentru refinantarea deficitului bugetului de stat rezultat ca urmare a executarii titlurilor de stat depuse in garantie de institutiile de credit la care Ministerul Finantelor Publice a efectuat plasamente financiare colateralizate;”.
9. La articolul 7 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) acordarea de imprumuturi pentru acoperirea golurilor temporare de casa, ca urmare a decalajului dintre veniturile si cheltuielile bugetelor locale, cu termen de rambursare in cursul aceluiasi exercitiu bugetar;”.
10. La articolul 7 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
„b
1) acordarea de imprumuturi pentru finantarea deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale;”.
11. La articolul 7, alineatele (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Nivelul ratei dobanzii aferente imprumuturilor prevazute la alin. (2) lit. b) se stabileste la nivelul ratei dobanzii de politica monetara stabilita de Banca Nationala a Romaniei plus pana la maximum 4 puncte procentuale. Pentru plasamentele prevazute la alin. (2) lit. c), nivelul ratei dobanzii se stabileste in conditiile cererii si ofertei pietei monetare.
................................................................................................
(5) Rata dobanzii pentru disponibilitatile utilizate, conform alin. (1) lit. a)—c) si alin. (2) lit. a) si a
1), se determina la nivelul ratei medii lunare a dobanzilor platite de Trezoreria Statului pentru disponibilitatile si depozitele pe termen constituite din sumele pastrate de titularii de conturi, potrivit legii, in Trezoreria Statului.”
12. La articolul 7, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51) cu urmatorul cuprins:
„(5
1) Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile acordate, conform alin. (2) lit. b1) se stabileste prin conventie incheiata intre parti.”
13. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
„(3
1) Dobanzile incasate la plasamentele efectuate din disponibilitatile in valuta reprezinta venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul in lei al acestora, determinat la cursul de schimb valabil la data efectuarii operatiunii, se vireaza la bugetul Trezoreriei Statului in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data incasarii.”
14. La articolul 9, alineatele (8)—(10) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(8) Dobanzile incasate de Ministerul Finantelor Publice din fructificarea disponibilitatilor in valuta prevazute la alin. (6) reprezinta venituri ale bugetului de stat, daca legea nu prevede altfel, iar dobanzile incasate din fructificarea disponibilitatilor in valuta prevazute la alin. (7) reprezinta venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul in lei al acestora, determinat la cursul de schimb valabil la data efectuarii operatiunii, se vireaza la bugetul de stat sau dupa caz la bugetul Trezoreriei Statului, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data incasarii.
(9) Trezoreria Statului acorda dobanzi la disponibilitatile in valuta care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, sunt purtatoare de dobanzi. Dobanzile la disponibilitatile in valuta reprezinta cheltuieli ale bugetului Trezoreriei Statului.
(10) Nivelul ratelor dobanzilor acordate la disponibilitatile prevazute la alin. (9) se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.”
15. La articolul 9, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
„(12) Pentru operatiunile de plati in valuta dispuse de institutiile publice din conturile purtatoare de dobanda deschise la Trezoreria Statului si pentru alte servicii prestate de Trezoreria Statului se percep comisioane care reprezinta venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul in lei al acestora se vireaza de institutiile publice la bugetul Trezoreriei Statului in termen de 15 zile lucratoare de la incheierea lunii, pe baza situatiei intocmite si transmise de Ministerul Finantelor Publice. Cuantumul acestora se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.”
16. La articolul 10, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Pentru sumele pastrate in conturi deschise la Trezoreria Statului operatorii economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare prevazuti la art. 5 alin. (14) si institutiile publice finantate integral din venituri proprii beneficiaza de dobanda.”
17. La articolul 10, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
„(2
1) Pentru operatiunile de plati dispuse din conturile purtatoare de dobanda, deschise la Trezoreria Statului pe numele operatorilor economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare prevazuti la art. 5 alin. (14), si al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, derulate prin intermediul sistemelor de decontare a platilor de mica si mare valoare in relatia cu institutiile de credit, se percep comisioane care constituie venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Cuantumul acestora se situeaza la nivelul comisioanelor platite de Trezoreria Statului catre Banca Nationala a Romaniei.”
18. La articolul 11, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Bugetul Trezoreriei Statului cuprinde la venituri urmatoarele:
a) dobanzi incasate la disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului utilizate pentru finantarea temporara a deficitelor bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat din anul curent si din anii precedenti;
b) dobanzi incasate la imprumuturile acordate temporar pentru rascumpararea la scadenta sau inainte de scadenta, dupa caz, a imprumuturilor de stat emise pentru finantarea ori refinantarea datoriei publice;
c) dobanzi aferente plasamentelor financiare efectuate din echivalentul in lei al imprumuturilor externe guvernamentale incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului si utilizate pentru finantarea si refinantarea deficitului bugetului de stat;
d) dobanzi incasate la imprumuturile acordate pentru acoperirea golurilor temporare de casa, ca urmare a decalajului dintre veniturile si cheltuielile bugetelor locale, precum si ale bugetelor fondurilor speciale;
e) dobanzi incasate la plasamentele efectuate din disponibilitatile in lei ale contului curent general al Trezoreriei Statului si din disponibilitatile in valuta, prin operatiuni specifice, la institutii de credit si alte institutii financiare autorizate sa efectueze astfel de operatiuni;
f) dobanzi incasate la disponibilitatile in lei ramase in contul curent general al Trezoreriei Statului deschis la Banca Nationala a Romaniei;
g) dobanda acumulata aferenta titlurilor de stat de tip benchmark;
h) majorari de intarziere pentru neplata creantelor Trezoreriei Statului si ale bugetului Trezoreriei Statului;
i) dobanzi penalizatoare pentru nerestituirea la termen a plasamentelor colateralizate;
j) comisioane percepute pentru operatiunile derulate in lei si in valuta prin contul Trezoreriei Statului si pentru alte servicii prestate de catre Trezoreria Statului;
k) sumele rezultate din recuperarea prejudiciului creat in cazul afectarii integritatii disponibilitatilor banesti pastrate la Trezoreria Statului;
l) alte venituri.
(3) Bugetul Trezoreriei Statului cuprinde la cheltuieli urmatoarele:
a) dobanzi platite la disponibilitatile pastrate in conturi la vedere sau sub forma de depozite la Trezoreria Statului;
b) dobanzi platite la disponibilitatile in valuta;
c) dobanzi aferente datoriei publice pentru plata dobanzilor aferente titlurilor de stat de tip benchmark, precum si pentru plata dobanzilor aferente imprumuturilor externe guvernamentale al caror echivalent in lei a fost plasat pentru finantarea si refinantarea deficitului bugetului de stat;
d) comisioane percepute la decontarea operatiunilor prin contul curent general al Trezoreriei Statului;
e) comisioane cuvenite institutiilor de credit pentru operatiunile derulate prin conturile in valuta si pentru alte servicii prestate Trezoreriei Statului;
f) cheltuieli de functionare a unitatilor Trezoreriei Statului, care cuprind: cheltuieli materiale si servicii pentru intretinerea si functionarea Trezoreriei Statului si a sistemelor informatice ale acesteia, taxe postale, cheltuieli cu transportul si asigurarea numerarului si valorilor, paza sediilor si chirii, cheltuieli cu intretinerea, functionarea si asigurarea mijloacelor de transport
al numerarului si valorilor, cheltuieli de publicitate;
g) cheltuieli de capital pentru unitatile Trezoreriei Statului;
h) cheltuieli pentru acoperirea prejudiciului creat in cazul afectarii integritatii disponibilitatilor banesti pastrate la Trezoreria Statului;
i) alte cheltuieli.”
19. La articolul 12, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12. — (1) Pentru neplata la termen a ratelor si dobanzilor scadente la imprumuturile si plasamentele efectuate din contul curent general al Trezoreriei Statului, in conditiile art. 7 alin. (2) lit. b), b1 ) si c), se datoreaza majorari de intarziere prevazute de reglementarile legale privind colectarea creantelor bugetare si reprezinta venituri ale bugetului Trezoreriei Statului.”
20. La articolul 12, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Termenul de plata al creantelor Trezoreriei Statului pentru alte operatiuni, cu exceptia celor rezultate dingestionarea imprumuturilor externe guvernamentale contractate direct sau garantate de stat, se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice. Pentru neplata la termen se datoreaza majorari de intarziere prevazute de reglementarile legale privind colectarea creantelor bugetare si reprezinta venituri ale bugetului Trezoreriei Statului.”
Art. II. — In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor Publice va actualiza Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.235/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 734 din 21 octombrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Bucuresti, 17 iunie 2009.
Nr. 75.
Comentarii articol (0)