Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
Proiectul de HG elaborat de MMFPS vizeaza aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005, asa cum a fost aceasta modificata prin
Legea nr. 239/2009 si
Legea nr. 240/2009.
Prin Legea nr.239/2009, s-a stabilit majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 lei pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple, incepand cu cel de-al doilea copil provenit dintr-o astfel de sarcina.
De asemenea, prin Legea nr.240/2009, s-a prevazut acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si persoanelor care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, cu conditia ca aceste cursuri sa fie frecventate fara intrerupere, fiind exceptate de la indeplinirea acestei conditii persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.
Principalele modificari si completari ale actualelor Norme metodologice se refera la urmatoarele aspecte:
- definirea beneficiarilor, persoane care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar;
- stabilirea modalitatii de solicitare a dreptului pentru persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatie, in conditiile noilor reglementari;
- modalitatea de solutionare a cazurilor in care persoanele se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului la data intrarii in vigoare a Legii nr.239/2009. In aceasta situatie persoanele indreptatite vor beneficia de suma suplimentara de 600 lei din oficiu, agentiile judetene pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti acordand automat, prin efectul legii, drepturile suplimentare.
- modalitatea de solutionare a cazurilor in care persoanele se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului la data intrarii in vigoare a Legii nr.240/2009. In aceasta situatie persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru prestatii sociale in a carei raza teritoriala domiciliaza, cererea si documentele doveditoare privind urmarea fara intrerupere a cursurilor de zi preuniversitare sau/si universitare in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului;
- modificarea corespunzatoare a cererii de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.
In prezent, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
_____
Pentru mai multe informatii, puteti consulta integral proiectul de HG, AICI.
Comentarii articol (11)