avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru persoanele inscrise la cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar

Buna ziua,

Ma intereseaza urmatoarele aspecte legate de hotararea de guvern disponibila la adresa de internet:
[ link extern ]
si mediatizata de avocatnet.ro la adresa de internet:
www.avocatnet.ro/content/art...

As dori cate un raspuns la urmatoarele aspecte:
1) Va rog sa-mi trimiteti un link la care sa gasesc pe internet continutul legii care prevede aceasta indemnizatie (cred ca este vorba despre legea nr. 239/2009 - modificarea OUG nr. 148/2005 si probabil si de Legea nr.240/2009) si va rog sa-mi confirmati daca aceasta modificare legislativa prevede acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si persoanelor care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, cu conditia ca aceste cursuri sa fie frecventate fara intrerupere, fiind exceptate de la indeplinirea acestei conditii persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.

2) Ma intereseaza totodata de la ce data calendaristica se aplica aceste prevederi ale legii care acorda indemnizatia de 600lei lunar si pentru mamele studente? Adica de cand anume o mama studenta care va naste in curand se poate adresa autoritatilor sa ceara acesti bani?

3) Si va rog totodata sa-mi confirmati daca e suficient ca o mama sa se inscrie la o facultate inainte de a naste (daca are norocul acesta) pentru a fi posibil a primi acesti 600lei/lunar timp de 2 ani?

4) Daca fata insarcinata naste inainte de a se inscrie la facultate...mai poate primi acesti 600lei lunar din momentul inscrierii la facultate?

5) Care sunt categoriile de scoli care fac parte din invatamantul preuniversitar? Scolile profesionale se inscriu in aceasta categorie a invatamantului preuniversitar? Sau doar scolile post-liceale?



Exprimandu-mi speranta ca imi veti raspunde cu amabilitate la cele 5 puncte de mai sus, va multumesc deosebit de mult pentru informatiile furnizate,


Cu deosebita stima,
Mihail Nicolas
Cel mai recent răspuns: Gabriela CHIRAZOF , Avocat 16:57, 3 Septembrie 2009
Ceea ce va intereseaza il puteti gasi la adresa:
www.avocatnet.ro/content/art...

Prin Legea nr. 240/2009, publicata in Monitorul Oficial numarul 403/15.06.2009, s-a adaugat o situatie noua la cele care intra in calculcul celor 12 luni necesare pentru solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului, respectiv perioada in care persoana urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.

Cererea pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului se depune dupa nasterea copilului.

Nu este suficient ca o femeie insarcinata sa se inscrie la facultate, ci este necesar ca sa urmeze cursurile de zi ale acesteia, sa le frecventeze fara intrerupere. Totodata, este necesar sa realizeze in anul anterior nasterii copilului venituri supuse impozitului pe venit sau sa se afle in una/mai multe dintre situatiile asimilate de lege pentru care acorda aceasta indemnizatie (vezi art. 1 alin. 2 din O.U.G. nr. 148/2005), timp de 12 luni.
In calculul perioadei de 12 luni va intra si perioada in care persoana urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar.

Pentru ca perioada cat urmeaza cursurile universitare sa fie luata in calculul celor 12 luni, trebuie ca aceasta sa se situeze in timp inaintea nasterii copilului.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cotiza din urma? nykolmaria nykolmaria sunt studenta in anul3 si sunt insarcinata.am inteles k nu o sa pot lua prenatal decat daca nasteam dupa obtinerea licentei..iar sotul meu lucreza de 5 ani dar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru copii-mamici studente adistef adistef buna ziua, in cele din urma au aparut normele cu privire la indemnizatia acordata copiilor, pentru mamicile studente, dar cum sunt legile la noi - neclare:in ... (vezi toată discuția)
De ce venituri as putea beneficia? dellya dellya Va rog sa imi spuneti de ce venituri as putea beneficia din partea statului in cazul in care sunt o mama singura si nu avem decat alocatia copilului de 2mil ... (vezi toată discuția)