Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a hotarat, pe 25 iunie 2009, in cauza C-14/08 Roda Golf & Beach Resort SL, ca actele extrajudiciare, emise in lipsa unei actiuni judiciare, precum actele notariale, intra sub incidenta sistemului de notificare si de comunicare intracomunitar.
Potrivit Hotararii CJCE, cooperarea judiciara mentionata de acest sistem se poate manifesta atat in cadrul unei actiuni judiciare, cat si in lipsa acesteia.
Cauza C-14/08
Regulamentul privind notificarea si comunicarea
1 are ca obiect imbunatatirea si accelerarea transmiterii intre statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala.
In luna octombrie 2007, societatea de drept spaniol Roda Golf & Beach Resort SL a incheiat, in fata unui notar din San Javier, un act in scopul de a transmite, in conformitate cu Regulamentul privind notificarea si comunicarea, 16 scrisori unor destinatari domiciliati in Regatul Unit si in Irlanda, prin intermediul grefei din cadrul Juzgado de Primera Instancia e Instrucción de San Javier (Spania).
Aceste scrisori aveau ca obiect rezolutiunea unilaterala a unor contracte de vanzare de bunuri imobiliare care fusesera incheiate intre aceasta societate si destinatarii mentionati. Din cuprinsul lor nu rezulta nicio legatura cu o actiune judiciara in curs.
Grefierul a refuzat sa transmita actul in cauza autoritatilor competente din Regatul Unit si din Irlanda pentru motivul ca respectiva comunicare nu ar avea loc in cadrul unei actiuni judiciare si nu ar intra, asadar, in domeniul de aplicare al Regulamentului privind notificarea si comunicarea.
Roda Golf a introdus o actiune in justitie impotriva acestei decizii. Juzgado de Primera Instancia e Instrucción nr. 5 din San Javier, investit cu solutionarea actiunii, a intrebat Curtea daca notificarea si comunicarea unor acte extrajudiciare in lipsa unei actiuni judiciare, atunci cand sunt efectuate intre persoane private, intra in domeniul de aplicare al regulamentului mentionat.
Solutia CJCE
In ceea ce priveste competenta Curtii de a raspunde la intrebarile preliminare adresate, CJCE a amintit ca, in masura in care Regulamentul privind notificarea si comunicarea a fost adoptat pe baza titlului IV din Tratatul CE referitor la vize, dreptul de azil, imigrare si alte politici referitoare la libera circulatie a persoanelor, numai o instanta nationala ale carei hotarari nu sunt supuse vreunei cai de atac in dreptul intern poate solicita Curtii sa hotarasca in legatura cu o chestiune de interpretare a regulamentului mentionat.
Curtea a apreciat ca acest criteriu a fost indeplinit in cauza C-14/08, de vreme ce instanta de trimitere a indicat in cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare ca decizia pe care urmeaza sa o pronunte in actiunea principala va fi irevocabila.
Astfel, Curtea a considerat ca nu revine acesteia sarcina de a transa orice controversa care poate exista cu privire la posibilitatea de a introduce, potrivit normelor de drept national, o cale de atac impotriva unei astfel de decizii.
In plus, avand in vedere ca obiectul actiunii principale este anularea unui refuz al grefierului despre care se pretinde ca aduce atingere unui drept al solicitantului, Curtea a apreciat ca instanta de trimitere este sesizata cu un litigiu si exercita, asadar, o functie jurisdictionala. Prin urmare, Curtea s-a declarat competenta sa raspunda la intrebarile adresate cu titlu preliminar.
In continuare, pe fond, Curtea a constatat mai intai ca Regulamentul privind notificarea si comunicarea nu defineste in mod precis si uniform notiunea de act extrajudiciar.
In plus, in pofida existentei unui repertoriu alcatuit de Comisia Europeana in colaborare cu statele membre, care mentioneaza actele susceptibile sa fie notificate sau comunicate, Curtea a concluzionat in sensul ca notiunea "act extrajudiciar", in sensul Regulamentului privind notificarea si comunicarea, trebuie sa fie considerata o notiune de drept comunitar si nu o notiune de drept national.
Astfel, Curtea a considerat ca Regulamentul privind notificarea si comunicarea urmareste sa instituie un sistem de notificare si de comunicare intracomunitar care are ca finalitate buna functionare a pietei interne.
Potrivit Curtii, avand in vedere aceasta finalitate, cooperarea judiciara mentionata de acest regulament se poate manifesta atat in cadrul unei actiuni judiciare, cat si in lipsa unei astfel de actiuni in masura in care aceasta cooperare are o incidenta transfrontaliera si este necesara pentru buna functionare a pietei interne.
Pe de alta parte, Curtea a aratat ca actul in cauza, transmis grefierului instantei de trimitere in scopul comunicarii, a fost intocmit de un notar si constituie, ca atare, un act extrajudiciar in sensul Regulamentului privind notificarea si comunicarea.
In sfarsit, avand in vedere preocuparile exprimate de anumite guverne, si anume ca o conceptie larga a notiunii de act extrajudiciar ar impune o sarcina excesiva prin raportare la resursele instantelor nationale, Curtea a precizat ca obligatiile in materie de notificare si de comunicare care decurg din Regulamentul privind notificarea si comunicarea nu revin in mod necesar instantelor nationale.
Pe de alta parte, Curtea a aratat ca notificarea sau comunicarea prin intermediul autoritatilor de origine si al autoritatilor de destinatie nu este singura modalitate de notificare sau de comunicare prevazuta de regulamentul mentionat.
In consecinta, Curtea a concluzionat in sensul ca notificarea si comunicarea, in lipsa unei actiuni judiciare, a unui act notarial precum cel in cauza in actiunea principala intra in domeniul de aplicare al Regulamentului privind notificarea si comunicarea.
Textul integral al Hotararii poate fi consultat aici.
______
1 Regulamentul (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului din 29 mai 2000 privind notificarea si comunicarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila si comerciala (JO L 160, p. 37, Editie speciala, 19/vol. 1, p. 161). Acest regulament a fost inlocuit prin Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala si abrogarea Regulamentului nr. 1348/2000 (JO L 324, p. 79).
Comentarii articol (0)