Principalele sugestii de modificare intentioneaza sa ia in considerare evolutiile recente ale pietei, in special cresterea puterii de cumparare a marilor distribuitori cu amanuntul si evolutia vanzarilor on-line.
"Pentru bunastarea consumatorului si pentru economia noastra este esential ca sectorul distributiei sa fie unul eficient si competitiv. Revizuirea lansata astazi (n. red. marti) urmareste sa asigure ca evaluarea acordurilor de furnizare si distributie incheiate in temeiul normelor de concurenta tine cont de ultimele evolutii ale pietei, in special de cresterea continua a puterii de piata a cumparatorilor, precum si de noile modalitati de distributie, inclusiv de oportunitatile oferite de internet”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul european pentru concurenta.
CE propune ca, pentru ca un acord vertical sa beneficieze de exceptarea pe categorii, atat cota de piata a furnizorului, cum este cazul in prezent, cat si cea a cumparatorului, sa nu depaseasca nivelul de 30%.
In ceea ce priveste vanzarile on-line, CE arata ca este necesara protejarea posibilitatilor consumatorilor de a cumpara in strainatate in conditii avantajoase, fapt facilitat in mod considerabil de utilizarea internetului.
CE mai subliniaza ca anumite restrictii la comercializare, care vizeaza limitarea sau impiedicarea exploatarii inechitabile de catre distribuitori a eforturilor de comercializare si de promovare a marcilor altor comercianti (n. red. asa-numitul "parazitism pe piata"), pot permite consumatorilor sa beneficieze de servicii de o mai buna calitate.
Prin urmare, abordarea sugerata de Comisie precizeaza, in ceea ce priveste vanzarile on-line, ca trebuie facuta o distinctie intre vanzarile efectuate ca urmare a unui marketing activ si cele rezultate in urma propriei initiative a consumatorului (respectiv, distinctia dintre vanzari active si vanzari pasive) si ofera explicatii cu privire la modul in care regulamentul revizuit trateaza conditiile impuse vanzarilor pe internet, precum obligatia impusa de un furnizor ca distribuitorul sa dispuna, anterior desfasurarii de vanzari online, de un punct fizic de distributie.
Regulamentul CE nr. 2790/1999 de exceptare pe categorii permite ca acordurile de furnizare si distributie care sunt conforme cu prevederile sale sa beneficieze de o derogare de la interdictia prevazuta de Tratatul CE privind practicile comerciale restrictive. Actualul regulament de exceptare pe categorii va iesi din vigoare in mai 2010.
Evaluarea preliminara a Comisiei privind aplicarea acestuia, in baza experientei si a observatiilor formulate de partile interesate, a constatat ca aplicarea normelor actuale a dat rezultate bune in practica.
La momentul adoptarii acestuia, in 1999, regulamentul a urmarit sa reduca in mod substantial constrangerile normative asupra companiilor, in special asupra acelora care nu au capacitatea de a creste preturile fara o pierdere a profiturilor, cum ar fi intreprinderile mici si mijlocii, si sa introduca o abordare bazata pe efecte economice in ceea ce priveste evaluarea constrangerilor verticale.
Proiectul Regulamentului revizuit de exceptare pe categorii este disponibil AICI.
Comentarii articol (0)