"prin înlaturarea controlului judecatoresc asupra începerii executarii silite s-a conferit executorului judecatoresc competenta de a decide cu privire la legalitatea si temeinicia cererii de executare silita, activitate ce constituia atributul instantei de judecata. Altfel spus, verificarile efectuate anterior modificarii art. 373^1 din Codul de procedura civila de catre instanta de executare, în vederea încuviintarii executarii silite (existenta si legalitatea titlului executoriu, caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, calitatea partilor din procedura de executare silita etc.), trebuie sa fie realizate, fata de noua reglementare a acestui text de lege, de catre executorul judecatoresc, care, potrivit art. 373^1 alin. 2 din Codul de procedura civila, "este dator sa staruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute în titlul executoriu si pentru respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate".
Conferirea unei asemenea competente executorilor judecatoresti, care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca si a caror activitate, potrivit art. 4 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, se afla sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei, încalca atât dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (4), potrivit carora "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - în cadrul democratiei constitutionale", cât si pe cele ale art. 126 alin. (1), potrivit carora "Justitia se realizeaza prin Înalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege".
Curtea mai constata ca argumentele prezentate în expunerea de motive a Legii nr. 459/2006 nu sunt de natura sa demonstreze necesitatea modificarii art. 373^1 din Codul de procedura civila, în sensul eliminarii încuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata. Astfel, potrivit expunerii de motive, înlaturarea controlului judecatoresc în aceasta etapa procesuala a fost apreciata ca fiind necesara pentru asigurarea celeritatii acestei proceduri, aratându-se ca încuviintarea executarii silite este "considerata, în practica, ca fiind una dintre procedurile care întârzie derularea executarii". Se mentioneaza în acest context ca "statul român a suferit mai multe condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza întârzierilor în executarea hotarârilor judecatoresti". Or, nici analiza reglementarii procedurii încuviintarii executarii silite, nici a hotarârilor de condamnare a statului român pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, nu sunt de natura sa demonstreze faptul ca aceasta ar fi constituit una dintre cauzele întârzierii excesive a executarii hotarârilor judecatoresti.
......
În concluzie, Curtea constata ca modificarea art. 373^1 din Codul de procedura civila, prin dispozitiile art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006, a determinat desfiintarea unei importante garantii a dreptului la un proces echitabil al tuturor partilor implicate în procedura executarii silite, prin înlaturarea controlului instantelor judecatoresti asupra începerii acestei proceduri, fiind încalcate astfel dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (4), art. 21 alin. (3) si ale art. 126 alin. (1), cu raportare la art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. În ceea ce priveste dispozitiile art. 44 din Constitutie si cele ale art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, invocate, de asemenea, de autorii exceptiei în motivarea acesteia, se constata ca nu au incidenta în cauza.
Procesul legislativ al proiectului de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 42/2009 pentru modificarea Codului de procedura civila poate fi consultat AICI.
Redactarea articolului 373^1, potrivit proiectului de Lege aflat acum in Parlament. |
Redactarea articolul 373^1 dupa modificarea din mai a Codului de Procedura Civila: |
La articolul 1, punctul 1 alineatele 2 si 4 ale articolului 373^1, isi modifica cuprinsul. De asemenea, se introduce alineatul 2^1. Art. 373^1. - (1) Cererea de executare silitã, însoþitã de titlul executoriu, se depune la executorul judecãtoresc, dacã legea nu prevede altfel. Acesta, de îndatã, va solicita instanþei de executare încuviinþarea executãrii silite, înaintându-i în copie cererea de executare ºi titlul respectiv. (2) Presedintele instantei de executare incuviinteaza executarea silita a obligatiei stabilite prin titlul executoriu, asupra bunurilor si veniturilor debitorului, urmaribile potrivit legii, printr-o singura incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea prin care se admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare. (2^1)In temeiul incheierii prin care se admite cererea de incuviintare a executarii silite, organul de executare poate proceda la executarea silita a obligatiei stabilite prin titlu executoriu in oricare dintre formele prevazute de lege, dispozitiile art. 317^1, alin. 3 aplicandu-se in mod corespunzator. (3) abrogat (4) In tot cursul executarii, executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate." (5) abrogat (6) abrogat (7) În situatia prevazuta de art. 371^7 alin. 1, executorul judecatoresc este dator sa puna în vedere partii sa îsi îndeplineasca de îndata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare. |
Art. 373^1. - (1) Cererea de executare silita, însotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel. Acesta, de îndata, va solicita instantei de executare încuviintarea executarii silite, înaintându-i în copie cererea de executare si titlul respectiv. (2) Asupra cererii de încuviintare, presedintele instantei de executare se pronunta prin încheiere data în camera de consiliu, fara citarea partilor. Încheierea de încuviintare a cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs numai de catre creditor, în termen de 5 zile de la comunicare. (3) Dupa încuviintarea cererii potrivit alin. 2, la instanta de executare se va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna câte un exemplar al fiecarui act de executare, în termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia. (4) În tot cursul executarii, executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute în titlul executoriu, cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate. (5) Daca socoteste ca este în interesul executarii, executorul judecatoresc îl va putea invita pe debitor pentru a-i cere, în scris, în conditiile legii, lamuriri în legatura cu veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea, precum si pentru a-l determina sa execute de bunavoie obligatia sa, aratându-i consecintele la care s-ar expune în cazul executarii silite. (6) Refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lamuririle necesare, precum si darea de informatii incomplete ori eronate atrag raspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum si aplicarea sanctiunii prevazute de art. 1082 alin. 2, daca fapta nu întruneste elementele constitutive ale unei fapte prevazute de legea penala. (7) În situatia prevazuta de art. 371^7 alin. 1, executorul judecatoresc este dator sa puna în vedere partii sa îsi îndeplineasca de îndata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare |
Comentarii articol (3)