Administratiile aeroporturilor din Romania au obligatia de a elabora regulamentele interne privind activitatea de transport de persoane in regim de taxi desfasurata pe aeroporturile proprii, conform prevederilor Ordinului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nr. 20/2009
Ordinul nr. 20/2009 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor sectiunii 2
1 din cadrul cap. II al Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, precum si a Regulamentului-cadru privind activitatile desfasurate in locurile de asteptare a clientilor, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 545, din 5 august 2009.
Conform acestui act normativ,
in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, administratiile aeroporturilor vor intocmi regulamentele interne privind activitatea de transport de persoane in regim de taxi desfasurata pe aeroporturile proprii, iar
in termen de 90 de zile, se vor face demersurile pentru atribuirea permiselor de acces.
Aeroportul international Henri Coanda, din Bucuresti, a anuntat deja ca, incepand de joi,
autoturismele taxi nu vor mai avea acces in parcari, si, totodata, ca se interzice orice practica de abordare si preluare a clientilor in perimetrul aeroportuar, de catre taximetristi sau interpusi.
Taximetristii nu mai au acces in interiorul aeroportului
Potrivit Ordinului nr. 20/2009, este interzisa orice practica de abordare si/sau preluare a clientilor in perimetrul aeroportuar de catre taximetristi sau interpusi. In acest sens, administratia aeroportului, prin intermediul organelor de ordine ale statului, va aplica masurile de sanctionare legale si, prin structurile proprii, sanctiunile prevazute prin Regulamentul intern.
Administratia aeroportului va stabili zone destinate desfasurarii activitatilor de transport de persoane in regim de taxi la si de la aeroport:
a) zona de grupare in regim dispecerizat a autovehiculelor taxi autorizate dispusa in afara proximitatii de terminal;
b) locul de asteptare in vederea imbarcarii persoanelor in regim dispecerizat, amenajat cu peron de imbarcare si marcat cu pozitii cu inscriptia „TAXI”, dispus in proximitatea terminalului;
c) statiile de debarcare, marcate cu pozitii cu inscriptia „TAXI”, dispuse in proximitatea terminalelor;
d) fluxul/traseul de deplasare a autovehiculelor taxi stabilit de administratia aeroportului
In zona de grupare si in locul de asteptare au acces in exclusivitate acele autovehicule taxi si taximetristii autorizati care detin permise de acces auto si permise de identificare si acces valabile, eliberate de administratia aeroportului .
Totodata, in statiile de debarcare a persoanelor care sunt transportate la aeroport in regim de taxi vor avea acces toti taximetristii autorizati conform legii, indiferent de localitatea de unde acestia sosesc; durata de stationare in statiile de debarcare se va limita la maximum 5 minute, timp suficient si necesar exclusiv pentru debarcarea persoanelor transportate la aeroport.
Dupa operatiunea de debarcare, autovehiculul taxi va trebui sa paraseasca imediat si neconditionat statia de debarcare.
Acces doar pe baza permisului eliberat de aeroport
Administratia aeroportului va autoriza transportatorii de persoane in regim de taxi de la aeroport conform Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere in baza unei licitatii organizate in conformitate cu prevederile legale.
Permisul de acces auto eliberat pentru autovehiculul taxi de administratia aeroportului castigatorilor licitatiei constituie autorizarea efectiva a autovehiculului taxi pentru desfasurarea activitatilor de transport persoane in regim de taxi de la aeroport si are o valabilitate de 5 ani. Permisul de acces auto se vizeaza anual, concomitent cu preschimbarea permiselor de identificare si acces eliberate conducatorilor auto taximetristi, in conditiile prevazute de reglementarile interne ale aeroportului.
Pentru a intra in posesia permiselor de acces auto, transportatorii autorizati declarati castigatori ai licitatiei trebuie sa detina o autorizatie valabila emisa de autoritatea locala pe raza careia au fost inregistrati in conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003.
Numarul maxim de permise de acces auto acordate de administratia aeroportului in baza licitatiei organizate se stabileste de administratia fiecarui aeroport.
Permisele de acces auto se emit pentru o perioada de 5 ani, trebuie vizate anual, sunt valabile doar impreuna cu permisele de identificare si acces eliberate conducatorilor auto taximetristi autorizati si nu sunt transmisibile.
Taxiuri inscriptionate cu sigla aeroportului
Administratia aeroportului va pune la dispozitia transportatorilor autorizati autocolante de culoare neagra cu sigla aeroportului si inscriptia „AEROPORT” pe care acestia le vor aplica pe partile laterale ale autovehiculelor taxi pentru care au fost eliberate permise de acces auto.
Comentarii articol (0)