Zoe Kokoni, director tax and legal departament in cadrul Eurofast Global Ltd, a acordat un interviu pentru Avocatnet.ro in care vorbeste despre avantajele taxarii in Cipru, tara cu unele dintre cele mai mici cote de impozitare din Uniunea Europeana.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Anca Dumitrescu: Ce ne puteti spune despre sistemul fiscal din Cipru si care este motivul pentru care Cipru are atat de multi investitori?
Zoe Kokoni: Cipru are una dintre cele mai reduse cote de impozitare din Uniunea Europeana, dar nu este paradis fiscal si nu se afla pe lista neagra sau gri a organizatiilor internationale, cum ar fi OECD.
Sistemul fiscal in Cipru este foarte simplu. Cipru are 10% impozit pe profit, 15% impozit pe dividende, dar numai pentru rezidenti. Acesta nu se aplica platii de dividende catre actionari nerezidenti. De asemenea, avem 10% impozit pe dobanda primita, 20% pe castiguri din capital, 3% aplicat la 75% din veniturile din activitati imobiliare.
Cipru a intrat in Conventia de Evitare a Dublei impuneri cu mai mult de 40 de tari si una dintre acestea este Romania.
A.D.: Care sunt beneficiile de care s-ar putea bucura investitorii romani prin aplicarea Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri Romania-Cipru ?
Z.K.: Conventiile de Evitare a dublei impuneri intre statele contractante au ca obiectiv taxarea veniturilor numai intr-un singur stat. Din perspectiva Romaniei, impozitele pe venit si capital platite in Cipru de catre rezidenti romani potrivit articolelor Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri, sunt deductibile din obligatiile fiscale ale acelei persoane in Romania. Din perspectiva Ciprului, impozitele platite pe orice venit, profit sau castig in Romania sunt deductibile din obligatiile fiscale in Cipru.
Venitul din proprietati imobiliare situate intr-unul din statele contractante vor fi impuse in acel stat contractant. Impozitul pe dividende este maxim 10% si este aplicabil cu retinere la sursa intre cele doua state.
Impozitul cu retinere la sursa de pana la 10% asupra veniturilor din dobanda se aplica prin Conventia de Evitare a Dublei Impuneri dintre cele doua state. Impozitul pe venituri din redevente aplicabil nu poate depasi 5%.
Castigurile provenind din vanzarea proprietatilor imobiliare pot fi impozitate in statul in care aceste proprietati sunt situate. Nicio referinta specifica nu este facuta pana acum in legatura cu tratamentul fiscal al castigurilor derivand din vanzarea titlurilor de valoare.
Ambele tari sunt membre ale Uniunii Europene si astfel au incorporate in legislatia lor prevederile Directivelor Europene referitoare la Societate Mama-Sibsidiara, Dobanda si Redevente ca si cea referitoare la Fuziuni.
Directiva Europeana Societate Mama-Subsidiara prevede o exceptie de la impozitul cu retinere la sursa pentru impozitul pe dividendele obtinute de la o subsidiara la care exista un procent de detinere de minim 10% pentru o perioada minima de 2 ani.
Pentru a evita dubla impunere, statul membru al Societatii-Mama trebuie fie sa evite impozitarea profiturilor distribuite de subsidiara, fie sa acorde credit fiscal pentru impozitul platit in statul membru in care functioneaza subsidiara.
Cealalta directiva se refera la fuziuni, divizari, divizari partiale, transferuri de active si schimburi de actiuni intre statele membre si prevede impozit pe profit amanat din astfel de tranzactii de reorganizare la nivel de corporatie. Exceptia de la castigurile de capital este acordata la diferente dintre valorile reale ale activelor si datoriilor transferate si valorile fiscale ale acestora.
Din moment ce sunt foarte multi investitori romani in Cipru si numerosi investitori din Cipru in Romania, companiile trebuie sa aiba in vedere avantajele Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri si ale Directivelor Europene pentru a proiecta planificarea lor fiscala.
_______
Eurofast Global Ltd a inceput activitatea in urma cu 33 de ani, in domeniul contabilitatii, consultantei fiscal si a consultantei de business. De o buna bucata de vreme, Eurofast Global a oferit servicii de consultanta juridica si fiscala pentru clientii straini care intentionau sa desfasoare afaceri in jurisdictia cipriota.
In ultimii 4 ani, Eurofast s-a extins, de asemenea si in Balcani, Moldova si Grecia. In aceste tari, Eurofast are birouri proprii si personal propriu. Sediul central este inca in Cipru, dar se incearca dezvoltarea afacerii si in Romania.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)