Nu era vizata situatia in care perioada respectiva este mai mica de o luna. Intrucat in cazul incapacitatii temporare de munca nu se presteaza munca si nu se plateste salariul, din motive independente de vointa functionarului public, indiferent de numarul de zile, ne aflam tot in situatia unei suspendari de drept, din moment ce se suspenda principalele efecte ale raportului de serviciu (mentionate).
Aceasta opinie este sustinuta de noua forma a art. 94 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 188/1999 – modificata prin art. I, pct. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 – potrivit caruia raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public „se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii”. A disparut deci conditionarea suspendarii de perioada incapacitatii temporare de munca - mai mare de o luna.
Acestea fiind spuse, ne propunem mai departe sa analizam situatia incetarii raportului de serviciu in timpul concediului medical acordat si de un alt angajator.
Potrivit art. 33 coroborat cu art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate3, pentru functionarul public care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator; la fiecare dintre acestia raportul de munca sau de serviciu fiind suspendat.
Angajatorii pot fi de drept public sau privat iar cumulul de functii este limitat de lege4.
Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa sau cu acordul functionarului public in cauza, asa cum stipuleaza art. 96 alin. (3) din Legea nr. 188/1999.
Avand in vedere cele de mai sus, reiese ca, daca un functionar public cumuleaza functia publica cu o alta functie (de exemplu in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, creatiei literar-artistice sau formarii profesionale a adultilor) si are ambele raporturi - de munca, respectiv de serviciu – suspendate pentru incapacitate temporara de munca, poate avea initiativa incetarii raportului de serviciu, fara ca acest aspect sa ii afecteze efectuarea concediului medical la angajatorul cu care se afla in raporturi de munca.
__
2Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, modificata si completata ulterior.
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1074 din 29 noiembrie 2005.
4A se vedea art. 94 alin. (2), alin. (2) - indice 1 - art. 96 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, modificata si completata ulterior) si art. 24 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarilor publici (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 665 din 24 septembrie 2008, modificata si completata ulterior).
Comentarii articol (4)