Legea nr. 314/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2009 privind infiintarea Fondului Roman de Contragarantare a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 692, din 14 octombrie 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23 din 11 martie 2009 privind infiintarea Fondului Roman de Contragarantare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 26 martie 2009, cu completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Se infiinteaza Fondul Roman de Contragarantare, denumit in continuare Fondul, institutie financiara specializata, constituit sub forma unei societati pe actiuni emitente de actiuni nominative, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Fondul are ca obiect unic de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare legal infiintate, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare contractate de intreprinderile mici si mijlocii de la institutiile de credit si alte institutii financiare nebancare, autorizate potrivit legii.
(3) Fondul poate desfasura si activitati conexe, necesare si subordonate realizarii obiectului sau unic de activitate.”
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — Fondul are drept scop imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii, definite potrivit legii, la finantare prin preluarea unei parti din riscul asumat de fondurile de garantare.”
3. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Procentul de contragarantare este de maximum 80% din valoarea garantiilor acordate de fondurile de garantare.”
4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — Conditiile in care se acorda contragarantiile se stabilesc cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, in termen de 30 de zile de la data publicarii legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
5. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. — (1) Fondul se constituie de urmatorii actionarifondatori:
a) statul roman, prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri;
b) Fundatia Post-Privatizare, persoana juridica romana, fara scop lucrativ, constituita in vederea sprijinirii si dezvoltarii sectorului privat din Romania, conform Memorandumului de intelegere semnat intre Guvernul Romaniei, Comisia Comunitatii Europene si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare la 6 iulie 1995. Actionarii sunt reprezentati in adunarea generala a actionarilor de reprezentantii lor legali sau de alte persoane imputernicite de acestia.
(2) Pe durata functionarii societatii, statul roman detine obligatoriu cel putin 51% din capitalul social si, in mod corespunzator, drepturile de vot in adunarea generala.
(3) Capitalul social initial al Fondului se constituie din aporturi in numerar, integral subscrise si varsate de actionarii fondatori, astfel:
a) statul roman participa cu suma de 272 milioane lei, din care 246,2 milioane lei din bugetul de stat si 25,8 milioane lei din fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana prin Programul PHARE 9711, reprezentand 68% din capitalul social;
b) Fundatia Post-Privatizare participa cu suma de 128 milioane lei, din fonduri rezultate ca urmare a inchiderii Fondului Roman Post-Privatizare, in baza Acordului de finantare 9303, semnat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, respectiv 32% din actiunile societatii.
(4) Pot dobandi actiuni ale Fondului numai autoritatile publice, institutiile financiare interne si internationale, asociatiile si fundatiile constituite in scopul sprijinirii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, prevederile alin. (2) ramanand aplicabile.”
6. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10. — (1) Profitul realizat la sfarsitul exercitiului financiar se utilizeaza pentru constituirea rezervelor necesare acoperirii eventualelor pierderi.
(2) Daca rezervele constituite potrivit alin. (1) nu acopera pierderea, diferenta urmeaza sa fie acoperita din bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.
(3) Daca timp de 5 ani consecutivi Fondul nu inregistreaza pierderi, cu avizul prealabil al Ministerului Finantelor Publice, rezervele constituite potrivit alin. (1) pot fi utilizate, in proportie de maximum 50% din valoarea acestora, pentru majorarea capitalului social.”
7. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11. — Anual, pana la data de 31 mai, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri prezinta Guvernului un raport privind activitatea desfasurata, precum si programul de activitate pentru exercitiul urmator.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constituti
Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
DANIELA POPA
PRESEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 12 octombrie 2009.
Nr. 312.
Comentarii articol (0)