Ordinul Ministerului Mediului nr. 1338/2009 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 565/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 719, din 23 octombrie 2009.
Astfel, operatorii economici, constituiti potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu obiect principal de activitate "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare" conform CAEN - diviziunea 55, grupa 551, clasa 5510 vor putea depune proiecte, in nume propriu, pentru imobilele aflate in proprietatea lor, daca indeplinesc conditiile mentionate in Ordinul Ministerului Mediului nr. 1338/2009.
Printre aceste conditii se numara:
- obligatia de a avea indeplinite obligatiile exigibile de plata a taxelor, impozitelor si contributiilor catre bugetul de stat, bugetul local si Fondul pentru mediu;
- sa actioneze in nume propriu;
- sa nu fie insolvabil, in stare de reorganizare judiciara sau faliment, in incetare de plati sau in stare de insolventa, sa nu aiba suspendate activitatile economice ori sa se afle in situatii
similare;
- proiectul propus sa nu faca obiectul unui alt program de finantare;
- sa functioneze si sa aiba activitate economica de cel putin 6 luni la data depunerii cererii de finantare;
De asemenea, valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate operatorului economic pe o perioada de 3 ani consecutivi, respectiv 2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in cursul caruia se inscrie in Program, cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in baza schemei de minimis aprobate prin Dispozitia presedintelui Autoritatii nr. 243 din 8 octombrie 2009, nu
depaseste echivalentul in lei, la data depunerii cererii de finantare, a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul operatorilor economici care activeaza si in sectorul transporturilor.
Finantarea acordata operatorilor economici constituie ajutor de minimis, acordandu-se in procent de pana la 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului, se prevede in actul normativ. Pentru anul 2009, este prevazuta organizarea a trei sesiune de depunere de proiecte, una fiind destinata operatorilor economici.
O alta noutate adusa de Ordinul Ministerului Mediului o reprezinta posibilitatea asociatiilor de proprietari de a depune proiecte de finantare in cadrul Programului Casa Verde. Acestea trebuie sa fie constituite conform Legii locuintei nr. 114/1996, sa aiba personalitate juridica, fiind o forma de asociere autonoma si nonprofit a proprietarilor unui condominiu.
Asociatiile de proprietari au obligatia de a detine contributia proprie necesara implementarii
Proiectului, angajandu-se in vederea sustinerii acesteia. Totodata, acestea trebuie sa precizeze contributia proprie cumulata, alcatuita din suma aprobata de catre unitatea administrativ-teritoriala si suma aprobata de catre asociatia de proprietari/locatari.
Totodata, actul normativ prevede si obligatia de indeplinire a urmatoarelor conditii:
- achitarea taxelor, impozitelor si contributiilor catre bugetul general consolidat;
- detinerea in proprietate si/sau in administrare, dupa caz, imobilul/imobilele pe care urmeaza sa fie implementat proiectul sau are incheiat un contract de mandat cu asociatia de proprietari/locatari in cazul in care solicita finantare in numele acesteia.
In cazul acestora, finantarea se acorda in procent de pana la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Finantarea Programului Casa Verde se realizeaza din Fondul pentru mediu. Conform Ordinului Ministrului Mediului, pentru finantarea proiectelor depuse de catre solicitanti si aprobate in cadrul Programului derulat in anul 2009 este prevazuta suma de 310.000 mii lei, din care:
a) 210.000 mii lei, pentru proiectele depuse de unitatile administrativ-teritoriale;
b) 100.000 mii lei, pentru proiectele depuse de operatorii economici.
De asemenea, in cadrul unei sesiuni de depunere, un solicitant poate depune cel mult doua proiecte, insa fiecare proiect poate viza mai multe amplasamente aflate in proprietatea, concesiunea sau administrarea solicitantului. Suma solicitata prin cererea de finantare reprezinta insumarea cheltuielilor eligibile pentru toate amplasamentele vizate prin proiect.
Comentarii articol (1)