Dupa o prima jumatate a anului 2009 in care pe piata de birouri polul de putere s-a mutat de la proprietari la chiriasi, primele luni de toamna au adus si un interes sporit pentru relocari. Piata spatiilor de birouri trece printr-o schimbare majora, proprietarii oferind conditii contractuale mai bune, iar cladiri din zone centrale - inaccesibile in alti ani multor companii - devenind acum mai usor de inchiriat, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al Colliers International, remis, marti, redactiei Avocatnet.ro.
Potrivit Colliers International, exista cateva motive principale care au impulsionat deciziile companiilor. Scaderea chiriilor este principalul factor pentru care acestea arata mai mult interes fata de optiunea de a-si reloca birourile.
“Nivelul scazut al cererii, impreuna cu suprafetele mari oferite spre inchiriere de catre proprietari, dar si de companii care doresc sa subinchirieze o parte din spatiile pe care le au deja, au determinat scaderea chiriilor cu 15-20% inca din prima jumatate a lui 2009”, se arata in comunicatul de presa.
Astfel, o companie care doreste sa isi mute birourile in centrul capitalei, intr-o cladire de clasa A, plateste anul acesta, in medie, 20 de euro/mp/luna, fata de 22-25 de euro/mp/luna anul trecut, iar, printr-o eventuala relocare intr-o cladire de birouri centrala, o companie beneficiaza acum de o locatie mult mai buna si o chirie mai mica decat ar fi putut obtine in anii trecuti, ceea ce i-ar aduce economii anuale de pana la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operationale.
Conform informatiilor primite, in zonele semi-centrale un chirias va plati in jur de 16-18 euro/mp/luna, fata de 18-20 euro/mp/luna, anul trecut, ceea ce reprezinta economii de aproximativ 24.000 de euro pe an. Alegerea unui spatiu de birouri intr-o zona periferica a capitalei implica acum un cost de 12-14 euro/mp/luna fata de 14-16 euro/mp/luna in 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.
Insa, la costurile lunare ale unui spatiu de birouri se adauga costul serviciilor (parcare, paza, curatenie) care au ramas insa la acelasi nivel cu cel din anii precedenti. Acestea se situeaza, in medie intre 2,5 euro/mp/luna si 5 euro/mp/luna, in functie de locatie si de calitatea cladirii.
“De mentionat este faptul ca preturile medii prezentate mai sus reprezinta chiriile cerute de dezvoltatori, insa in urma negocierilor de obicei aceasta chirie se modifica in avantajul chiriasului. Astfel, scaderea reala de pe piata (preturile la care se incheie efectiv contractele de inchiriere) este chiar mai mare”, reiese din comunicatul de presa.
“In acelasi timp, avantajul conferit de scaderea chiriei poate fi contrabalansat de costul efectiv al mutarii. Astfel, decizia chiriasului de a investi in amenajari si design, de a schimba mobilierul, dar si cerintele tehnice ale acestuia pot creste seminificativ bugetul de relocare”, adauga aceeasi sursa.
Prin urmare, pentru a veni in intampinarea nevoilor chiriasilor si pentru a-i ajuta pe acestia sa faca mai usor trecerea de la un spatiu la altul, Colliers International considera ca proprietarii au devenit mai generosi in a-i motiva pe chiriasi sa se mute.
“Proprietarii de cladiri sunt dispusi acum sa ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuita a spatiului, tocmai pentru ca relocarea sa nu genereze o cheltuiala suplimentara”, explica Maria Florea, Senior Broker Office Division in cadrul Colliers International.
“De asemenea, termenele de inchiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani sau luni cu chirie gratuita sunt alte modalitati de a impulsiona relocarea”, adauga acesta.
Nu in ultimul rand, in afara de scaderea chiriilor, care aduce chiriasilor beneficii concrete precum economii reale din bugetul operational, situatia pietei ofera acum si un cost foarte bun de oportunitate, dupa cum apreciaza Colliers International.
Avantajele legate de imaginea companiei sunt destul de importante: o mai buna accesibilitate a sediului, intr-o zona centrala, implica o atractivitate mai mare pentru clienti; confortul unui sediu nou, intr-o astfel de zona, reprezinta un mare atuu in imaginea de angajator. Conform Colliers International, momentul poate fi unul ideal si pentru reconsolidari, desi este adevarat ca mutarea operatiunilor secundare nu se va face catre centrul capitalei. Totusi, anumite companii care in anii trecuti au fost obligate din ratiuni de costuri sa isi relocheze personalul din back office in orase din provincie sau la periferia Bucurestiului, pot opta acum sa isi desfasoare activitatile intr-un singur sediu.
__
Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, având 294 de birouri in 61 de tari. Colliers International furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.
Comentarii articol (0)