ACCES GRATUIT
Pensia de urmas ar putea fi cumulata cu un venit salarial egal cu maxim 50% din salariul mediu brut
Pensia de urmas ar putea fi cumulata cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, atat timp cat veniturile brute lunare realizate nu depasesc o jumatate din salariul mediu brut lunar pe economie, potrivit unui proiect de modificare a Legii pensiilor, aflat pe Ordinea de zi a Senatului.
Articolul continuă mai jos
In prezent, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede ca beneficiarii
pensiei de urmas sa poata cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Propunerea legislativa are in vedere cresterea limitei in care se acorda pensia de urmas unei persoane care realizeaza un venit dintr-o activitate profesionala, la jumatate din salariul mediu brut. Astfel, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul ar castiga peste 50% din salariul mediu brut pe economie.
In forma actuala a legii nr. 19/2009 au drept la pensia de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Conform aceluaisi act normativ, copiii pot beneficia de pensia de urmas, pana la varsta de 26 de ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora.
Potrivit expunerii de motive, acest context limiteaza drepturile copiilor urmasi care isi continua studiile dupa implinirea varstei de 16 ani. In situatiile de acest fel, un tanar cu varsta mai mica de 26 de ani se vede pus in situatia de a opta intre pensia de urmas si calitatea de persoana angajata cu contract de munca, veniturile obtinute depasind limita de ¼ din salariul mediu brut.
De asemenea, potrivit expunerii de motive, restrictionarea acordarii pensiei de urmas duce la nedeclararea veniturilor realizate sau declararea eronata a acestora. Aceste situatii determina neplata, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale, a unor impozite si contributii aferente veniturilor reale si nedeclarate.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1881 lei in luna octombrie, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica.
Proiectul de lege poate fi consultat aici.
Citește mai mult despre
pensii
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)