Situatia prezentata de user
Un utilizator al forumului este in faza de preaviz, urmand sa intre in somaj. Totodata, pe langa salariul compensatoriu prevazut de contractul colectiv de munca, ar avea de primit salariile restante din ultimele luni de munca.
Intreabarea cititorului
Cum ar trebui procedat pentru recuperarea banilor? Trebuie anuntat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM)?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un utilizator considera ca, desi ITM poate fi anuntat de aceasta situatie, insa nu poate obliga angajatorul chiar daca amendeaza. Astfel, acesta concluzioneaza ca cel mai sigur este chemarea in judecata. Fiind litigiu de munca, nu poate fi platita taxa de timbru.
Un alt user al Forumului recomanda urmatoarele:
1. Redactarea unei o cereri de catre angajator in care sa se solicite sumele de bani, pe categorii (salarii restante, compensare CO, salariu compensator etc.) si, daca nu va plati intr-un termen anume, sa fie dat in judecata.
2. Angajatorul poate fi dat in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu se platesc taxe.
3. ITM poate fi sesizat, urmand sa faca verificare si sa se primeasca un raspuns in scris. Acest raspuns s-ar putea sa se foloseasca in instanta.
Acesta mai adauga si faptul ca cererea se poate face si dupa ce va inceteaza contractul individual de munca.
O alta persoana recomanda ca, in cazul in care un patron ar avea sa achite drepturi restante si se deschide un proces, in cazul in care fostu angajat nu are un avocat bun, cazul se tergiverseaza si nu se ajunge la niciun rezultat.
O alta persoana apreciaza ca este adevarat ca ITM nu are prea multa putere in acest sens. “Sustin in continuare ca, cel putin in tara noastra, ITM fie nu-si face treaba fie puterile de a decide si corecta nu au rezultatul de a obliga angajatorul sa intre in legalitate. ITM = pierdere de timp (cam 30 de zile). Este indicata chemarea in judecata. De obicei nu dureaza mult dar probabil sunt multe dosare si judecatori putini (fuctie si de localitati). Daca doriti angajarea unui avocat solicitati si achitarea cheltuielilor de judecata inclusiv cele efectuate cu avocatul si care se pot deduce din contractul incheiat cu acesta. Angajatorul va fi obligat prin hotarare judecatoreasca la plata drepturilor ce vi se cuvin si a cheltuielilor de judecata.Cred ca pana la urma nu conteaza suma cat conteaza ca cei ce-si bat joc de angajati sa fie pusi la plata si bine ar fi sa se prevada pe viitor pentru astfel de angajatori si alte sanctiuni in afara de plata drepturilor salariale care sunt de drept ala angajatului”, explica aceasta persoana.
In opinia unui alt utilizator, sesizarea la ITM poate fi facuta in acelasi timp cu actiunea judecatoreasca. “Tot ce pot face cei de la ITM este sa dispuna un control si sa dea o amenda, care depinde de paramentrii( relatiile patronului , perioada aglomerata etc...)”, mai spune utilizatorul.
Asteptam si opinia ta aici.
Comentarii articol (3)