Guvernul Boc IV a prezentat, miercuri, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, programul sau de guvernare, primind votul de incredere al Parlamentului.
Printre obiectivele inscrise in Programul de guvernare, din perioada urmatoare, se numara:
a) mentinerea pe intreaga perioada a actului de guvernare a aceluiasi nivel al cotei unice si al taxei pe valoare adaugata;
b) aplicarea in continuare a masurii neimpozitarii profitului reinvestit;
c) reducerea in continuare a numarului de taxe si impozite;
d) reducerea birocratiei si absorbtia sporita a fondurilor europene;
e) regandirea impozitului minim si restructurarea programului "Prima casa".
“Vreau sa stiti ca am avut o prima discutie inainte de a inainta orice formula de guvernare cu ministrul Finantelor, in privinta acestor aspecte. Consider ca impozitul minim si-a atins tinta in anul 2009, aceea de a descuraja frauda fiscala, iar firmele care ar practica o astfel de metoda fie au iesit de pe piata, fie au renuntat la aceste practici. Din 2010, acest impozit minim trebuie regandit si gasita solutia ca el sa fie reorientat cu adevarat spre o maniera a unui impozit forfetar in adevaratul sens al cuvantului, cu restrangerea lui la acele domenii in care evaziunea fiscala nu poate fi diminuata astfel, fie ca avem in vedere aici, stiu eu, restaurantele sau industria hoteliera - dar aceste lucruri le vor decide specialistii. De asemenea, in cadrul programului "Prima casa", tinand cont de analizele din primul an, sa il restructuram, astfel incat in continuare el sa-si atinga menirea de a putea sustine un domeniu important al economiei nationale, care este industria constructiilor si, in acelasi timp, de a oferi diverselor categorii sociale posibilitatea de a putea avea acces la o casa, la o locuinta, fara sa mai fie nevoiti sa plateasca lunar chirie, cu care ei isi acopera astazi rata la banca si sa se poata bucura de o locuinta proprietate personala”, a completat premierul.
f) utilizarea instrumentului garantiilor guvernamentale pentru sustinerea si a altor domenii importante ale economiei nationale.
“Ma refer aici, dupa modelul pe care l-am folosit in programul "Prima casa" sau dupa exemplul pe care l-am avut in agricultura cu programul "Primul siloz", sa extindem acest mecanism al garantiilor guvernamentale si pentru sustinerea altor domenii strategice ale economiei”, explica Emil Boc.
g) respectarea angajamentelor internationale ale Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala;
h) adoptarea de urgenta in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a proiectului Legii bugetului de stat.
Comentarii articol (0)