In urma contestarii de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a alegerilor conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), CSM revine cu precizari privind procedura alegerilor desfasurate luni, explicand ca actuala conducere a fost aleasa prin organizarea a cinci tururi de scrutin, informeaza un comunicat de presa al CSM, publicat marti.
“Sedinta Plenului CSM s-a desfasurat in data de 11 ianuarie 2010 in prezenta celor 19 membri ai Consiliului. Pentru a se hotari asupra punctului 2 de pe ordinea de zi – alegerea noii conduceri a CSM a fost necesar votul majoritatii membrilor prezenti, potrivit legii (majoritatea insemnand votul valabil exprimat de 10 membri )”, se arata in comunicatul de presa.
Potrivit CSM, pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si-au depus candidatura: Florica Bejinaru – judecator al Tribunalul Mehedinti; Liviu Dascalescu – procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si Ana Cristina Labus – judecator al Tribunalul Iasi.
In primul tur de scrutin voturile exprimate in favoarea candidatilor la functia de presedinte al CSM au fost urmatoarele:
- pentru alegerea doamnei judecator Florica Bejinaru – 9 voturi,
- pentru alegerea domnului procuror Liviu Dascalescu – 6 voturi,
- pentru alegerea doamnei judecator Ana Cristina Labus – 4 voturi.
Astfel, in urmatoarele tururi de scrutin au intrat doar primii doi membri, care au intrunit numarul cel mai mare de voturi pentru a fi alesi in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
In turul doi de scrutin doamna judecator Bejinaru a obtinut 9 voturi valabil exprimate si favorabile alegerii sale ca presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii iar domnul procuror Dascalescu a intrunit 8 voturi valabil exprimate si favorabile.
“Deoarece hotararile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti, potrivit legii (majoritatea insemnand votul valabil exprimat de 10 membri ), s-au organizat inca 3 tururi de scrutin”, explica sursa.
Prin urmare, rezultatul voturilor a fost urmatorul:
In turul trei de scrutin fiecare dintre cei 2 candidati au obtinut cate 9 voturi valabil exprimate si favorabile.
In turul patru de scrutin doamna judecator Bejinaru a obtinut 9 voturi valabil exprimate si favorabile alegerii sale ca presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii iar domnul procuror Dascalescu a intrunit 8 voturi valabil exprimate si favorabile.
In turul cinci de scrutin si ultimul, judecatorul Bejinaru a obtinut 10 voturi valabil exprimate si favorabile alegerii sale ca presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in timp ce procuroulr Dascalescu a intrunit 8 voturi valabil exprimate si favorabile.
“Constatand ca exista votul majoritatii membrilor prezenti a fost desemnata in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii doamna judecator Florica Bejinaru iar pronuntarea rezultatului alegerilor s-a facut in sedinta publica”, se incheie comunicatul CSM.
Insa, UNJR contesta noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si cere demisia presedintelui ales, judecatoarea Florica Bejenariu, din cauza colaborarii acesteia cu Securitatea.
UNJR considera ca aceasta alegere a fost facilitata de existenta unei proceduri netransparente pentru alegerea membrilor CSM, in sensul ca anuntarea candidaturilor pentru functiile de conducere ale Consiliului nu este facuta in timp util, pentru ca intregul corp al magistratilor sa fie informat in legatura cu persona candidatilor si programul acestora.
Conform UNJR, Florica Bejinaru este un judecator care a recunoscut colaboararea cu fostele structuri comuniste de represiune.
Comentarii articol (1)