Dupa ce au depasit teama de o recesiune prelungita, directorilor executivi le-a revenit increderea in relansarea economica viitoare, dovedind ca au lasat in urma asteptarile sumbre din urma cu un an, potrivit celei de a 13-a editii a raportului PricewaterhouseCoopers (PwC) Annual Global CEO Survey, reiese dintr-un comunicat de presa al PwC.
Acest optimism s-a manifestat si la nivelul intentiilor privind cresterea efectivului de salariati din companii, aproape 40% dintre Directorii Executivi declarand ca se asteapta la cresterea numarului de angajati in companiile lor in acest an. In plus, actuala editie a raportului arata ca doar 25% dintre Directorii Executivi intentioneaza sa efectueze disponibilizari pe parcursul acestui an, cu aproape jumatate mai putin decat cei care au efectuat disponibilizari in ultimele 12 luni.
Potrivit PwC, in regiunea Asia-Pacific si in Canada aproape jumatate dintre Directorii Executivi intentioneaza sa majoreze numarul de salariati in 2010, aceasta cifra depasind 60% in Brazilia. La polul opus, aproape o cincime dintre Directorii Executivi din Marea Britanie au declarat ca se asteapta sa majoreze numarul de angajati cu mai mult de 8% in 2010.
Per total, raportul PwC a aratat ca 81% dintre Directorii Executivi din intreaga lume sunt increzatori in perspectivele companiilor lor in urmatoarele 12 luni, numai 18% ramanand pesimisti. Spre comparatie, in urma cu un an, 64% dintre Directorii Executivi se declarau optimisti, iar 35% dintre acestia erau pesimisti. 31% dintre Directorii Executivi au declarat ca sunt « foarte increzatori » in privinta perspectivelor pe termen scurt, cu 10% mai mult decat anul trecut atunci cand s-a inregistrat cel mai scazut nivel al increderii de cand se realizeaza studiul PwC. Rezultatele raportului au fost date publicitatii la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Totodata, raportul a dezvaluit diferente frapante in ceea ce priveste nivelul increderii – si implicit al impactului recesiunii globale – intre Directorii Executivi din economiile emergente si cei din tarile dezvoltate. Spre exemplu, in America de Nord si Europa Occidentala aproape 80% dintre Directorii Executivi erau increzatori in perspectiva cresterii in acest an. In schimb, nivelul de incredere era de 91% in America Latina si China/Hong Kong, si de 97% in India.
Conform PwC, pe termen lung, la nivel global diferentele s-au estompat, mai mult de 90% dintre Directorii Executivi declarandu-se increzatori in cresterea economica in urmatorii trei ani. Aceste rezultate, care coincid cu inceputul unui nou deceniu, sunt aproximativ la acelasi nivel cu cele inregistrate de raportul PwC din anul 2000. Numai ca in urma cu 10 ani rezultatele pentru economiile dezvoltate si cele emergente se aflau intr-un raport inversat, respectiv 42% dintre Directorii Executivi din America de Nord fiind extrem de optimisti – de doua ori mai multi decat in Asia.
Pentru viitor, 60% dintre Directorii Executivi au declarat ca se asteapta la relansarea economiilor lor nationale numai din a doua jumatate a anului 2010 sau mai tarziu, in vreme ce 13% au declarat ca relansarea este deja in desfasurare, iar 21% au afirmat ca redresarea economiei se va produce in prima jumatate a acestui an. Cea mai rapida revenire la cresterea economica a fost cea din China, acolo unde 67% dintre Directorii Executivi au declarat ca relansarea a inceput in 2009. Cu toate acestea, aproape doua treimi dintre Directorii Executivi din Statele Unite si mai mult de 70% dintre cei din Europa Occidentala au declarat ca relansarea economica nu va incepe decat din a doua jumatate a anului 2010.
“Temerile privind o depresiune economica globala s-au estompat, iar Directorii Executivi sunt mai optimisti in privinta perspectivelor companiilor lor” a declarat Dennis M. Nally, Presedintele Global al PricewaterhouseCoopers.
„Increderea Directorilor Executivi este temperata de ritmul lent al revenirii economice si de impactul deseori drastic al masurilor de reducere a costurilor si a altor decizii luate pentru a supravietui in perioada recesiunii. Economiile emergente recupereaza in mod clar mai repede decat cele dezvoltate. Companiile cu cele mai bune perspective pentru relansarea rapida sunt cele care au reusit sa traverseze recesiunea, dar, in acelasi timp, s-au pregatit pentru cresterea care va urma”, a adaugat acesta.
„Calendarul relansarii economice va varia in functie de zona geografica si de industrie”, a mai declarat Nally.
Potrivit acestuia, in unele economii cu crestere rapida relansarea este deja in desfasurare, dar Directorii Executivi din tarile cele mai afectate de criza vad efectele acesteia manifestandu-se inca in 2010 si in anii care vor urma.
Acesta recomanda directorilor Executivi sa se concentreze asupra deciziilor strategice de investitii in cresterea companiei, care sa le asigure avantaje competitive.
„Editia de anul acesta a Raportului PricewaterhouseCoopers Global CEO Survey, care este cel mai important instrument de masurare a starii de spirit a comunitatii de afaceri din intreaga lume, este prima la care au participat si Directori Executivi din Romania. Suntem increzatori ca la editia de anul viitor, prezenta romaneasca in acest raport global va deveni si mai numeroasa, iar rezultatele raportului vor reflecta si mai fidel „pulsul” managerilor din Romania”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PricewaterhouseCoopers Romania.
Alte concluzii cheie ale celei de a 13-a editii a Raportului Anual PwC Global CEO Survey:
Temeri cu privire la viitor
Recesiunea globala prelungita ramane cea mai mare preocupare a Directorilor Executivi din intreaga lume (aproape 65%), urmata indeaproape de teama de supra-reglementare (60%). Mai multi Directori Executivi sunt “extrem de preocupati” de supra-reglementare (27%) in raport cu orice alta amenintare pentru cresterea afacerilor. Alte pericole potentiale includ instabilitatea pietelor de capital si volatilitatea cursului de schimb. La celalalt capat al spectrului, preocuparile privitoare la terorism si la calitatea infrastructurii au fost citate de mai putin de o treime dintre Directorii Executivi ca amenintari pentru crestere.
Relatia ambigua cu organismele de supraveghere
Directorii Executivi au fost foarte clari in privinta amenintarii supra-reglementarii. Mai bine de doua treimi dintre Directorii Executivi s-au pronuntat impotriva ideii ca guvernele ar fi redus povara reglementarii excesive. Acestia s-au opus de asemenea ideii detinerilor statului in sectorul privat, chiar si in cele mai dificile perioade economice – aproape jumatate au fost de acord ca interventia statului ajuta la stabilizarea unor anumite industrii in timpul unei crize. Directorii Executivi din doua sectoare industriale care au primit ajutor considerabil din partea statului in timpul crizei – producatorii auto si bancile – au fost printre cei care au apreciat cel mai mult implicarea statului in perioadele de dificultati economice.
In acelasi timp, Directorii Executivi au fost increzatori cu privire la eforturile guvernelor de a rezolva riscurile sistemice care ar putea conduce spre o alta criza economica – 65% dintre Directorii Executivi au fost de acord cu ideea ca o buna cooperare in zona reglementarii va diminua riscurile sistemice.
Combaterea efectelor recesiunii
Pentru a combate efectele recesiunii, aproape 90% dintre Directorii Executivi au declarat ca au initiat masuri de reducere a costurilor in ultimele 12 luni, in principal cei din Statele Unite, Europa Occidentala si Marea Britanie. De asemenea, 80% dintre Directorii Executivi au declarat ca vor cauta sa efectueze reduceri de costuri in urmatorii trei ani.
Increderea publica si comportamentul consumatorului
Mai mult de unu din patru Directori Executivi sunt de parere ca reputatia industriei lor a fost afectata in timpul recesiunii. Maximul s-a inregistrat in sfera bancara si a pietelor de capital unde 61% dintre Directorii Executivi au spus ca s-a inregistrat o scadere a increderii publice in acest sector.
Aproape jumatate dintre Directorii Executivi sunt preocupati de faptul ca recesiunea a provocat o schimbare permanenta in comportamentul consumatorilor. Cei mai multi spun ca acestia vor da o importanta mai mare reputatiei sociale a unei companii (64%), vor consuma mai putin si vor economisi mai mult (63%), sau se vor implica mai mult in dezvoltarea produselor (60%).
Managementul riscului
Managementul riscului a capatat o importanta mai mare in randul Directorilor Executivi ca urmare a recesiunii. 41% dintre Directorii Executivi intentioneaza sa faca schimbari majore in cadrul companiilor lor cu privire la managementul riscului, iar alti 43% raporteaza ca au facut deja planuri pentru a ajusta procesele de management al riscului.
Consiliile de Administratie sunt din ce in ce mai implicate in aspectele cheie ale managementului; precum evaluarea riscurilor strategice, monitorizarea situatiei financiare si supravegherea strategiei companiei.
Schimbarile climatice
Mai mult de 60% dintre Directorii Executivi au declarat ca firmele lor se pregatesc pentru a limita efectul masurilor care vor fi luate de guverne impotriva schimbarilor climatice si considera ca aceste eforturi vor imbunatati reputatia companiilor lor. Recesiunea a avut un impact limitat asupra initiativelor de protectie a mediului; 61% dintre companiile cu initiative in zona combaterii incalzirii globale au raportat faptul ca recesiunea nu a avut niciun efect asupra strategiilor lor de mediu, iar 17% au crescut chiar investitiile in acest sector in ultimul an.
"Directorii Executivi vor fi intr-o stare „post-criza” in urmatoarele luni. Cel mai intalnit regret cu privire la felul in care au gestionat efectele crizei se refera la faptul ca nu au inteles complet riscurile la care se expuneau si ca nu au reactionat mai repede”, a declarat Nally. „Importanta managementului riscului a fost lectia cea mai des invocata ca urmare a crizei financiare. Directorii Executivi invata sa echilibreze reducerea riscurilor cu flexibilitatea si luarea rapida a deciziilor pe masura ce revenim la cresterea economica.”
Metodologia Raportului
Pentru cea de a 13-a editie a Raportului Anual CEO Survey al PricewaterhouseCoopers, au fost derulate 1.198 de interviuri cu Directori Executivi din 52 de tari in ultimul trimestru din 2009. Cele mai multe interviuri s-au desfasurat telefonic. Cercetarea a fost coordonata de PricewaterhouseCoopers International Survey Unit, Belfast, Irlanda de Nord, in cooperare cu managerii de proiect din firmele PwC si un consiliu global de consultanti format din partenerii PwC. In ceea ce priveste acoperirea geografica, s-au derulat 535 de interviuri in Europa (Austria, Belgia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Ucraina), 289 in regiunea Asia-Pacific (Australia,China/Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam), 167 din America Latina (Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela), 139 in America de Nord (SUA, Canada) si 68 in Orientul Mijlociu si Africa.
PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com/ro) ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil si a genera un plus de valoare pentru clientii sai si pentru toti factorii implicati. Cei peste 163,000 de angajati ai retelei de firme din 151 de tari isi valorifica gandirea, experienta si expertiza pentru a oferi perspective noi si solutii practice pietei.
Raportul complet si anexele acestuia pot fi consultate aici.
Comentarii articol (0)