![](https://www.avocatnet.ro/UserFiles/Image/taxpedia.png)
Iata principalele aspecte care trebuie avute in vedere pentru a evita cea mai mare parte a erorilor:
Erori de preluare
Multe dintre greselile regasite in declaratiile de TVA, si mai ales, in decontul de TVA, pleaca de la preluarea eronata a sumelor din jurnalele de cumparari si vanzari. Aceasta situatie poate aparea din cauza faptului ca jurnalele, de multe ori, nu sunt intocmite astfel incat sa permita identificarea elementelor prevazute de Normele de aplicare a Codului Fiscal la pct. 79 alin. (2). Astfel acest lucru ingreuneaza intocmirea corecta a deconturilor de TVA.
Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2007 jurnalul de vanzari si cel de cumparari nu mai au formate standard, ci pot fi intocmite in orice forma conform specificului activitatii.
De asemenea, situatia prezentata anterior poate fi cauzata de simpla eroare umana. Spre exemplu, este frecvent intalnita preluarea eronata in decontul de TVA a livrarilor taxabile cu cota de 19% la randurile pentru cota de 9%, respectiv 5%. Similar se intampla si in cazul achizitiilor, respectiv, sunt preluate eronat din jurnalele de cumparari achizitiile de bunuri si de servicii pentru care se aplica masurile de simplificare la Rd. 7 din decont in loc de Rd. 12.
Astfel de erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale, inversarea unor cifre din sumele trecute in decont, preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) reprezinta erori materiale. Procedura de corectare a acestor erori, fie din proprie initiativa, fie la solicitarea organelor fiscale este reglementata prin Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr. 179/2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata.
O alta eroare materiala intalnita frecvent in deconturile de TVA depuse de societatile din Romania o reprezinta preluarea soldului sumei negative de TVA din perioada anterioara solicitata la rambursare.
Nu in ultimul rand, o alta greseala de preluare regasita intr-un numar important de declaratii consta in nepreluarea soldului TVA de plata din perioada precedenta neachitata pana la data depunerii.
Nerespectarea corelatiilor
Multe dintre erorile frecvente de intocmire a deconturilor de TVA provin din nerespectarea corelatiilor intre unele dintre randurile acestei declaratii. In cele ce urmeaza, vom explica pe scurt o parte dintre aceste corelatii.
Informatii suplimentare cu privire la Nerespectarea corelatiilor, Erori provenite din contabilitate, Necorelarea declaratiilor gasiti in articolul complet.
De asemenea in scopul identificarii potentialelor probleme in domeniul TVA, Taxpedia a creat un instrument de analiza a situatiei firmei dumneavoastra: Radiografia de TVA. Acest serviciu este pentru moment gratuit. Astfel in baza unei descrieri sumare oferite de dumneavoastra, un specialist va pregati un raport de analiza. Dupa primirea raportului aveti posibilitatea de a discuta cu acesta, aspectele de interes.
Citeste mai multe informatii despre Radiografia de TVA.
Comentarii articol (0)