Protejarea mediului inconjurator este strans legata de modul in care oamenii utilizeaza resursele naturale, inclusiv pentru construirea locuintelor, iar, in ultimii ani, in Romania, numarul de autorizatii de constructii a crescut foarte mult, astfel incat, potrivit unui studiu realizat de MagazinulDeCase.ro, solutionarea problemelor de mediu ar trebui facuta in acord cu eficienta enrgetica a cladirilor.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in ultimii ani, numarul autorizatiilor de constructie a avut o crestere importanta.
Astfel, in anul 2006, numarul total al autorizatiilor de constructie pentru locuinte a fost de peste 51 de mii. Numarul acestora a continuat sa creasca in anii urmatori, in 2007 inregistrandu-se peste 56 de mii de autorizatii, cu o crestere de 10,89% fata de anul precedent. In anul 2008 s-au inregistrat peste 118 mii de autorizatii, fiind atins punctul maxim din ultimii ani, cresterea fiind de 109,55 % fata de anul 2007 si de 132,36 % fata de anul 2006, in timp ce, anul trecut, au existat peste 65 de mii de autorizatii de constructii, cu o scadere de aproximativ 44,43 % fata de anul 2008, dar in crestere fata de anii precedenti, cu 16,44 % fata de 2007 si 29,13 % fata de 2006.
In aceste conditii, atat la nivelul organizatiilor ecologice, cat si la nivelul Uniunii Europene, s-a impus luarea masurilor pentru protejarea mediului.
Conform Deciziei pentru semnarea de catre Comunitatea Europeana a statutului Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile (IRENA) din data de 19 octombrie 2009, IRENA este responsabila de adoptarea la scara larga a tuturor formelor de energie din surse regenerabile. Inainte de aparitia IRENA, Uniunea Europeana a sustinut cladirile eficiente energetic, prin Avizul Comitetului Economic si Social European privind performanta energetica a cladirilor din data de 16 mai 2007. Pentru Comitet, sectorul constructiilor reprezinta un potential urias de economisire a energiei, in faza de proiectare si in faza de utilizare .
De asemenea, in 2002, Parlamentul European a ridicat problema eficientizarii energetice a cladirilor.
Sectorul rezidential si tertiar reprezinta peste 40% din consumul de energie din Comunitatea Europeana. Astfel, pentru a reduce consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon, statele membre vor trebui sa efectueze o inspectie periodica a cazanelor cu ardere de combustibil lichid sau solid conventional si a sistemelor de climatizare. Aceasta directiva privind eficientizarea energetica a cladirilor a fost adoptata si de Parlamentul Romaniei prin Legea 372/2005, inspectiile fiind facute la un interval de 5 ani.
Potrivit MagazinulDeCase.ro, din cauza problemelor legate de mediu, a aparut conceptul de
design sustenabil – filozofia proiectarii obiectelor si conceperii serviciilor in concordanta cu principiile sustenabilitatii economice, sociale si ecologice. Designul sustenabil presupune doar materiale regenerabile, impact minim asupra mediului inconjurator si conectarea omului la natura.
In cadrul acestui concept s-a discutat despre
casele ecologice.
O casa eco este modelata dupa circuitul unui ecosistem natural. Aceasta conserva resursele sau depoziteaza mai multe resurse decat consuma. In comparatie, casele standard functioneaza ca un aspirator de resurse. Acestea sunt degradate pana devin nefolositoare, resturile fiind aruncate in mediu sub forma de reziduuri toxice.
Casele pe structura de lemn se incadreaza in randul caselor ecologice. Cei care promoveaza aceste locuinte sustin caracteristicile lemnului in raport cu mediul inconjurator datorita consumului redus de energie pentru incalzire, rezultand astfel o emisie redusa de dioxid de carbon. Confortul este crescut datorita lipsei umiditatii din aer iar lemnul se incadreaza de altfel in randul materialelor cu un grad mare de elasticitate. Riscul mare de incendii nu mai exista datorita tehnicilor noi de tratare a lemnului care au aparut in ultimele decenii precum cele legate de placarea lemnului cu anumite materiale de inchidere sau OSB (Oriented Strand Board) considerat neinflamabil.
Pe cealalta parte, exista casele pe structura metalica, acestea avand caracteristici ecologice precum: otelul este 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil, otelul nu se mareste si nu se contracta in caz de variatii ale umiditatii si temperaturii iar otelul reciclat economiseste energia electrica. Otelul ofera siguranta si rezistenta deosebita la actiunile seismice, o structura mai usoara cu conexiuni mai puternice implicand o forta seismica mai mica si daune mai putine iar programul de reciclare a otelului reduce pierderile de materiale solide, conservand resursele naturale.
Printre primele case metalice construite in Romania se numara proiectul realizat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care a inaugurat in 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe aceasta structura.
Va prezentam ca fisier atasat studiul “Probleme de mediu si legislatia in vigoare cu privire la eficienta energetica a cladirilor” realizat de MagazinulDeCase.ro.
_
MagazinulDeCase.ro este primul serviciu online romanesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari,in baza unui pret fix, fara comision. Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase.ro a ajutat panain prezent laincheierea a 4.224 de tranzactii imobiliare.
Comentarii articol (1)