Totusi, analistii economici mizeaza pe pastrarea economiilor preponderent in lei. Tintele macroeconomice din acest an indica in continuare o presiune pe aprecierea constanta a leului, fapt care ar conduce implicit la ideea ca economiile cele mai rentabile sunt cele in lei. Cu toate acestea, mai multe necunoscute din ecuatia macroeconomica ridica semne de intrebare. Coeficientul de apreciere a leului este cunoscut doar de Banca Nationala, iar anumite voci din sistem sustin ca putem avea de-a face, in acest an, cu o devalorizare programata, in asa fel ca nivelul importurilor si exporturilor sa se pastreze la acelasi echilibru fragil din 2004.
Totusi, tendinta generala de apreciere a leului se va mentine, chiar daca la cote ceva mai mici, conditii in care leul ramane castigator, cu toate ca dobanzile bancare scad intr-un ritm amenintator. Este foarte probabil ca dupa ajustarea dobanzii de referinta la 15,69%, BNR sa opereze in curand o noua micsorare a dobanzii de interventie, situata in acest moment la 16,5%. O alta reducere a dobanzii de interventie de catre Banca Centrala ar cobori si mai mult dobanzile la depozitele populatiei. In acest context, recomandabila este alegerea depozitelor sau a certificatelor de depozit cu dobanda fixa, cu o maturitate de 6 sau 12 luni, dar nu mai jos de 13,5%.
Instrumente de acest tip sunt oferite de Volksbank - certificate de depozit, BCR - certificatul de depozit cu discont, Banca Transilvania, care are depozite cu dobanda fixa, Banca Tiriac si BRD Groupe Société. Scaderea dobanzilor la depozitele in lei va ajunge in acest an pana la acordarea unor dobanzi real negative si de aceea este recomandabila investitia in depozite cu dobanzi fixe, pe termen mediu de 6-12 luni. Totusi celelalte necunoscute din evolutia sistemului financiar din acest an si, mai ales, fluctuatiile cursului de schimb pledeaza pentru o diversificare a portofoliului investitional. Cei care au incredere in lei recomanda un portofoliu bazat pe 80% lei si 20% valuta, sau 60% lei si restul valuta. Exista insa si teama ca deficitul de cont curent care inregistreaza record dupa record va fi greu de finantat in acest an, iar daca finantarea lui se va face doar prin fondurile speculative care vor intra in tara dupa liberalizarea contului de capital, in 2006 poate avea loc o corectie dura a cursului de schimb. De aceea, componenta de economisire in valuta nu trebuie neglijata. Datorita tendintelor existente pe plan international, este recomandabil ca dobanzile la depozitele in euro sa fie fixe, iar cele de la depozitele in dolari, fluctuante.
Comentarii articol (0)