Care sunt consecintele socio-economice ale unei populatii putin sportive, ne spun deputati europeni.
Sean Kelly (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Irlanda): Cea mai importanta consecinta socio-economica este cresterea numarului de persoane obeze si de boli cauzate de aceasta. Pe de alta parte, sportul, in special in echipa, duce la o mai mare coeziune in societate. Cand te implici in sport, te implici activ in comunitate. Anul european al voluntariatului - 2011 - va oferi mai multe oportunitati de promovare a beneficiilor sportului pentru societate.
Mitro Repo (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Finlanda): O conditie fizica buna aduce armonie pe plan intelectual, iar bunastarea mentala consolideaza la randul ei corpul. Din pacate, bunastarea economica favorizeaza lenea mentala si fizica.
Chrysoula Paliadeli (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Grecia): Fiind in relatie directa cu sanatatea, sportul trebuie abordat ca prioritate fundamentala. Criza economica nu poate fi o scuza pentru diminuarea fondurilor dedicate sportului si infrastructurii relative.
Iva Zanicchi (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Italia): Sportul promoveaza valori ce servesc la o mai buna educare a societatii. Dar familiile afectate de criza economica au fost nevoite sa reduca anumite costuri „inutile“ si in multe cazuri asta a insemnat anularea abonamentului la sala de sport sau piscina.
Sondajul arata ca europenii din nord fac mai mult sport decat cei din sud. De unde aceasta diferenta?
Sean Kelly: In Irlanda - tara cu cea mai mare rata de participare la activitatile fizice din Europa - sportul este caracterizat de o etica puternica a voluntariatului. Comunitatile locale nu au asteptat servicii din partea statului, ci au organizat si finantat propriile facilitati.
Mitro Repo: Explicatiile sportivitatii scandinave pot fi regasite in istorie si socio-geografie. Europa de Nord nu este foarte populata, iar distantele sunt mari. De-a lungul istoriei, oamenii au fost obligati sa se deplaseze pentru a supravietui. Cu toate acestea, rezultatele sondajului Comisiei trebuie evaluate critic. Finlandezii, de exemplu, concureaza pentru titlul de cei mai grasi cetateni ai Europei.
Chrysoula Paliadeli: Fiind considerat un „lux“, sportul este practicat mai mult de oamenii cu venituri mai mari. Oamenii mai educati sunt mai informati despre importanta sportului pentru sanatatea fizica si mentala. In astfel de sondaje, trebuie sa luam in considerare si tipurile de sport practicate in sudul si nordul Europei si diferentele de climat, care pot afecta rezultatele.
Iva Zanicchi: Poate pentru ca europenii din sud sunt mai lenesi. Pe un ton mai serios, este clar ca tarile din nordul Europei promoveaza mai mult sportul; copiii practica activitatile fizice inca din scoala elementara si continua intr-un mod mai serios la universitate. In aceste tari, cultura sportului este mai inradacinata decat in sud.
Ce poate face Parlamentul European (si Uniunea Europeana) pentru a incuraja europenii sa faca mai mult sport?
Sean Kelly: Parlamentul, cu noile puteri conferite de Tratatul de la Lisabona, ar trebui sa aduca sportul in centrul atentiei si sa incurajeze cetatenii; sa colaboreze cu organizatiile in domeniu la nivel local fara sa se concentreze doar pe sporturile de elita. O propunere concreta: sa adaugam cuvantul „sport“ in denumirea comisiei parlamentare pentru cultura si educatie.
Mitro Repo: Sper sincer ca la Parlament comisia pentru cultura si educatie va veni cu idei noi in domeniu, in special despre cum putem incuraja oamenii sa faca mai mult sport in mod regulat. In acest sens, fiecare deputat european trebuie sa fie lider si exemplu de urmat. Mai mult sport in locul cuvintelor goale si declaratiilor!
Chrysoula Paliadeli: Uniunea Europeana ar trebui sa incurajeze, sprijine si suplimenteze politicile privind sportul din statele membre. Parlamentul European ar trebui sa incurajeze cetatenii sa se implice in activitati fizice regulate si sa ceara ameliorarea infrastructurilor atletice.
Iva Zanicchi: Cred ca Uniunea Europeana si Parlamentul European trebuie sa continue sa promoveze sportul. Acesta are un rol cheie in combaterea problemelor sociale precum rasismul. Sportul ne invata sa respectam regulile, sa ne respectam colegii si adversarii. Adesea, sportul este important si pentru pace.
Comentarii articol (0)