Deputata belgiana Veronique De Keyser din Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (PE) lucreaza la un raport privind instrumentele europene de favorizare a democratiei, printre care se numara: misiunile de supraveghere a alegerilor, construirea de institutii sau sprijinul pentru aparatorii drepturilor omului, se arata intr-un comunicat de presa al PE. Raportul va fi discutat in cadrul comisiei pentru afaceri externe in 25 mai.
Desi Uniunea Europeana incearca sa incurajeze dezvoltarea democratiei in intreaga lume, “ pana in acest moment,
nu a reusit sa promoveze democratia”, este de parere Veronique De Keyser.
Potrivit documentului citat, scopul raportului pregatit de deputatul european este acela de a consolida rolul Parlamentului si de a preveni aparitia standardelor duble si a incoerentelor care compromit credibilitatea Uniunii.
Alegerile: punct vital in consolidarea democratiei
Datele PE arata ca pana acum au fost organizate
110 misiuni de supraveghere a alegerilor, in care eurodeputati si alti oficiali europeni au fost trimisi pentru a vedea daca sistemul de votare respecta standardele democratice (pluralismul, lipsa intimidarii, accesul liber la statiile de votare pentru toti cetatenii, lipsa fraudelor), dar si pentru a valida rezultatul votului.
Totusi, Veronique De Keyser este de parere ca reactia UE privind politicile adoptate fata de tarile unde au fost raportate fraude electorale poate fi imbunatatita.
Sprijin acordat parlamentelor la nivel mondial
Pentru a sustine dezvoltarea noilor democratii sunt organizate adunari parlamentare paritare, care reunesc deputati europeni si membri ai parlamentelor din tari terte. Acestia se intalnesc pentru a discuta despre provocarile comune si pentru a aborda probleme care tin de democratie si drepturile omului.
“Cu toate acestea, r
ezolutiile votate nu sunt legi si adesea nu sunt trecute si prin parlamentele respectivelor tari”, se explica in comunicatul PE.
In plus, Legislativul European ofera ajutor oficialilor si membrilor parlamentelor din democratiile nou formate referitor la cele mai bune practici care ar trebui aplicate, prin Biroul de Promovare a Democratiei Parlamentare.
“Aceste intalniri dintre eurodeputati si oficiali din tari terte dau posibilitatea celor din urma sa observe felul in care Parlamentul functioneaza, permitandu-le sa isi imbunatateasca organizarea institutiilor din tarile din care provin”, potrivit sursei citate.
Un teren fertil pentru aparitia democratiei
Comunicatul PE mai precizeaza ca democratia nu se poate limita la alegeri si la construirea de institutii, ci este nevoie si de dezvoltare socio-economica, precum si de respectarea drepturilor omului si a libertatilor.
Desi UE isi ia angajamentul de consolidare a democratiei instaurand si politici de dezvoltare, iar acordurile pe care le incheie cu statele terte contin clauze in acest sens, totusi, aceste conditii sunt
prea des incalcate, potrivit eurodeputatei Veronique De Keyser.
Ea acuza ca
nerespectararile clauzei privind drepturile omului sunt penalizate foarte rar si solicita o supraveghere mai puternica.
“Parlamentul sustine aparatorii drepturilor omului si la nivel simbolic. In acest sens, premiul Saharov pentru libertatea de gandire a fost acordat in fiecare an, incepand cu 1988. Acordarea acestor premii permite exercitarea unei presiuni asupra regimurilor non-democratice prin popularizarea actiunilor oponentilor”, se mai arata in comunicatul de presa al legislativului european.
Comentarii articol (1)