ACCES GRATUIT
Cand va inceta CIM pentru salariatii care indeplineau conditiile de varsta standard si stagiu complet de cotizare inainte de 1 aprilie 2010, dar care nu au depus dosarul de pensionare?
Intrebarea cititorului: "Urmare a aparitiei Legii 49/2010 va intreb cand va inceta contractul individual de munca pentru angajatii care desi au indeplinit varsta de pensionare si au stagiul complet de cotizare au decis sa continue activitatea fara a depune dosarul de pensionare? Care va fi temeiul legal?"
Articolul continuă mai jos
Raspunsul specialistului:
Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat si s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, astfel: “Contractul individual de munca existent inceteaza de drept…la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.
Observam ca se face referire numai la pensionarea pentru limita de varsta, nu si la pensionarea anticipata sau anticipata partiala.
Dar daca la 1.04.2010
o persoana are varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare, indeplineste si conditiile de pensionare pentru limita de varsta (are implicit stagiul minim).
Potrivit pct. 2 al aceluiasi articol (art. IV. din Legea nr. 49/2010) situatia de la lit. d) a art. 56 din Codul muncii se va constata pentru persoana aflata in situatia descrisa de dumneavoastra in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acesteia, in scris, prin decizie a angajatorului, si i se va comunica in termen de 5 zile lucratoare.
Aceasta constare este independenta de momentul primirii deciziei de pensionare de catre cel in cauza.
Pentru ca la 1 aprilie 2010 – asa cum reiese din precizarile dumneavoastra –
persoana se afla in situatia de la lit. d) a art. 56 din Codul muncii, trebuia ca angajatorul sa ii constate incetarea contractului individual de munca in termen de 5 zile lucratoare de la aceasta data.
Desi angajatorul nu i-a facut constatarea mentionata, oricum contractul se considera incetat din acea data si prestarea muncii din acel moment are loc in baza unui nou contract neincheiat in forma scrisa, neinregistrat in termen la inspectoratul teritorial de munca, ca de altfel nici registrul salariatilor completat corespunzator, ceea ce poate atrage sanctiuni contraventionale.
Temeiul legal al incetarii contractului individual de munca va fi art. 56 lit. d) din Codul muncii coroborat cu art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)