ACCES GRATUIT
Specialistul raspunde
Consilierul juridic - membru in sindicat - va reprezenta interesele angajatorului sau ale sindicatului?
Intrebarea cititorului: "Cum se procedeaza in urmatoarea situatie: sunt angajat ca si consilier juridic si am calitatea de membru de sindicat. Sindicatul din care fac parte a contestat deciziile de modificare a contractelor individuale de munca ale tuturor salariatilor. Sunt obligata sa mai reprezint angajatorul care trebuie sa raspunda la contestatiile depuse sau trebuie sa anunt angajatorul ca suntem in conflict de interese si sa nu-mi respect obligatiile asumate prin contractul individual de munca, fisa postului si legea consilierului juridic?"
Articolul continuă mai jos
Raspunsul specialistului:
“Se pot sindicaliza toate categoriile de salariati, inclusiv consilierii juridici (jurisconsultii),
insa cu rezerva ca exercitarea libertatilor sindicale trebuie sa se desfasoare «cu observarea statutului specific de subordonare pe care il au fata de angajator, respectiv, cu respectarea obligatiei de fidelitate si a regimului lor juridic special; s-ar putea vorbi chiar – intr-o anumita masura – despre obligatia de retinere, de neimplicare directa si activa in sustinerea revendicarilor sindicale»”. (Ion Traian Stefanescu, Aspecte ale obligatiei de fidelitate pentru persoanele incadrate in functii de conducere sau de consilieri juridici, in “Dreptul” nr. 8/2000, p. 42 si 49, in Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Ediția a III-a, Editura Universul juridic, București, 2009, p. 162).
Mergand pe aceesta linie de idei exprimata de prestigiosii autori mentionati mai sus, concluzionez ca
acest conflict de interese trebuie inteles in sensul implicarii dumneavoastra in reprezentarea angajatorului care trebuie sa raspunda la contestatiile depuse de sindicat si in abtinerea de la exprimarea unor opinii nefavorabile angajatorului fata de sindiactul din care faceti parte. In caz contrar, v-ati incalca grav obligatia de fidelitate pe care o aveti in baza contractului individual de munca, fisa postului si Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens sugestiv este art. 4 din aceasta lege: “Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic”.
Incalcarea unei asemenea obligatii poate fi apreciata de angajatorul dumneavoastra ca o abatere grava de la disciplina in munca.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)