Comisia Europeana ia masuri pentru a asigura implementarea de catre 8 state membre, printre care si Romania, a regulilor UE privind serviciile de plata si reparatia in domeniul achizitiilor publice, se arata intr-un comunicat de presa al CE. Astfel, statul roman va primi un aviz din partea CE, prin care i se solicita transpunerea integrala in dreptul intern a Directivei privind serviciile de plata (DSP).
Pentru a se asigura ca cetatenii si companiile din Uniunea Europeana profita din plin de piata interna, Comisia Europeana a luat masuri impotriva unui numar total de 8 state membre, si anume, Cipru, Grecia, Spania, Polonia, Romania si Suedia.
Scopul DSP este sa asigure faptul ca platile electronice in cadrul UE - in special viramentele, debitarea directa si platile cu cardul – devin la fel de usoare, eficiente si sigure ca platile efectuate pe plan intern intr-un singur stat membru.
Ea ofera baza legala pentru ca zona unica de plati in euro (SEPA) sa devina posibila. In domeniul achizitiilor publice, Austria, Grecia, Luxemburg si Spania vor primi, de asemenea, avize motivate prin care li se solicita transpunerea integrala a Directivei privind caile de atac, care are ca scop imbunatatirea procedurilor nationale privitoare la caile de atac care pot fi folosite de companii atunci cand acestea considera ca o autoritate publica a atribuit in mod injust un contract. Daca aceasta directiva nu este transpusa corect si la timp, exista riscul ca participantii la o licitatie sa nu poata contesta in mod eficace atribuirea ilegala de contracte. In cazul in care un stat membru nu raspunde in mod satisfacator, in termen de doua luni, la avizul motivat care ii este adresat, Comisia poate deferi cauza Curtii de Justitie.
Directiva privind serviciile de plata
Directiva 2007/64/CE privind serviciile de plata are ca scop garantarea unui acces echitabil si deschis la pietele serviciilor de plata si sporirea protectiei consumatorilor. Inainte de DSP, furnizorii de servicii de plata efectiv nu puteau sa concureze si sa-si ofere serviciile pe intreg teritoriul UE. Directiva va asigura faptul ca toate platile electronice in euro sau in moneda locala sunt executate in maximum o zi de la introducerea ordinului de plata; de asemenea, ofera baza legala pentru sistemele de debitare directa transfrontaliera si ar trebui sa duca la scaderea preturilor si la cresterea posibilitatilor de alegere pentru utilizatori. DSP ofera si baza legala pentru zona unica de plati in euro (SEPA), o initiativa a sectorului bancar din Europa care are ca scop punerea la dispozitie a unei piete integrate a serviciilor de plata in zona euro.
In timp ce majoritatea statelor membre au transpus integral directiva, sase state – Cipru, Grecia, Spania, Polonia, Romania si Suedia – mai au inca de transpus unele sau chiar toate dispozitiile acesteia. In trei state membre este inca necesara adoptarea de legislatie suplimentara sau secundara pentru a transpune o serie de dispozitii, legate in special de cerintele prudentiale pentru institutiile de plata (Romania), cerintele de informare (Spania) sau cerintele privind combaterea spalarii banilor (Cipru). Grecia, Suedia si Polonia, insa, trebuie inca sa transpuna toate dispozitiile DSP. Termenul limita pentru transpunere a fost noiembrie 2009.
Caile de atac in domeniul achizitiilor publice
Existenta unor proceduri eficace pentru solicitarea de reparatii este esentiala pentru a se asigura atribuirea contractelor publice catre compania care a facut cea mai buna oferta. Aceste proceduri vor ajuta, de asemenea, la cresterea increderii companiilor si cetatenilor in faptul ca procedurile de achizitie publica se desfasoara in mod echitabil si concurential in intreaga UE. Directiva 2007/66/CE privind caile de atac are ca scop consolidarea procedurilor nationale privitoare la caile de atac pentru combaterea atribuirii ilegale de contracte. Ea introduce o perioada obligatorie de asteptare de 10 zile intre atribuirea contractului si semnarea efectiva a acestuia, pentru a oferi participantilor la licitatie o perioada rezonabila de timp in care sa poata contesta decizia de atribuire. De asemenea, directiva are ca scop combaterea atribuirii ilegale in mod direct a contractelor publice, care este cea mai serioasa incalcare a legislatiei UE in domeniul achizitiilor. Instantele nationale vor putea anula contractele care au fost atribuite in mod ilegal, fara transparenta si fara organizarea unei licitatii concurentiale.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)