Aproximativ 500 de fermieri ar putea benefica de un ajutor de stat, in valoare de maxim 15.000 de euro, constand in subventionarea ratei dobanzii la creditele in lei, conform unui proiect de Ordonanta intocmit de Ministerul Agriculturii, la recomandarea Comisiei Europene (CE).
Schema de ajutor este temporara si se aplica in perioada 2010-2012. Ea are ca scop facilitarea accesului la finantare pentru domeniul agricol, in conditiile in care fermierii nu au la dispozitie produse bancare specifice agriculturii, iar efectele crizei economice afecteaza posibilitatile agriculturilor de a contracta credite.
Mai exact, statul va plati diferenta dintre dobanda pietei, stabilita prin contractele de credit, si dobanda de referinta comunicata de CE. Avand in vedere ca nivelul mediu actual al dobanzilor bancare este de circa 18%, iar dobanda de referinta pentru Romania se situeaza in jurul valorii de 8%, Ministerul Agriculturii apreciaza ca aceasta subventie va reprezenta o reducere anuala de aproximativ 45% a sumelor pentru dobanzile platite la credite.
Valoarea totala a subventiei acordate fiecarui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 15.000 de euro si nu poate fi cumulata cu ajutoarele de minimis (ajutoare de valoare mica), primite de fermieri in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2010.
Care sunt creditele eligibile?
Schema de ajutor se aplica tuturor creditelor in lei incheiate pana la finalul anului, pentru orice perioada, care au ca scop finantarea activitatilor de productie primara a produselor agricole. Detaliat, subventia se va aplica in cazul finantarilor pentru:
• Infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor de camp si horticole, precum si intretinerea si recoltarea plantatiilor pomicole si arbusti fructiferi, plantatiilor viticole, capsun si hamei;
• Achizitionarea sau producerea puilor broiler sau a puicutelor pentru oua, a purceilor pentru ingrasat, a tineretului ovin, caprin si bovin pentru ingrasat, a tineretului cabalin, precum si a familiilor de albine;
• Achizitionarea de materii prime pentru producerea furajelor combinate, achizitionarea de medicamente si plata tratamentelor medicale pentru animale/pasari/albine, plata cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente.
De subventie pot beneficia toti producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, precum si persoane juridice, grupuri de producatori sau intreprinderi mari, mici si mijlocii care au ca activitate productia de produse primare agricole si care nu se afla in dificultate financiara.
Care sunt costurile pentru stat?
Ministerul Agriculturii estimeaza ca bugetul total maxim necesar pentru implementarea acestei scheme este de 105 milioane de lei, cu un buget mediu anual de 35 milioane lei, sume ce vor fi achitate din bugetele institutiei pe anii 2011, 2012 si 2013.
In Romania, agricultura contribuie cu 6,4% la PIB, iar 29,8% din populatia activa lucreaza in sectorul agricol, fata de 5,6%, cat este media in Uniunea Europeana.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in anul 2009 veniturile reale ale agricultorilor din Romania s-au diminuat cu 18,3%, fata de anul 2008, aproape cu o cincime mai mult decat media europeana de scadere a veniturilor in agricultura, de 12%.
Puteti consulta textul proiectului de Ordonanta in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)