Ministrii amana restructurarea si pregatesc concedieri «pe hartie», anunta Capital.
Mai puþin de 10% din bugetarii prevazuti in schema ministerelor sau unitatilor subordonate acestora au fost trecuti pe lista neagra a viitorilor someri. Si din acestia, o parte sunt doar posturi neocupate, care vor fi sterse pe hartie.
Dobanzile la creditele in lei incep sa creasca, in loc sa scada pentru incurajarea economiei, informeaza Ziarul Financiar.
Desi clameaza ca trebuie relansata economia, bancherii dau inapoi cand e sa ieftineasca banii.
Tocmai cand economia are mai multa nevoie ca oricand de semnale de incurajare, dobanzile la creditele in lei nu numai ca nu scad, ba chiar au inceput sa creasca.
Fata de inceputul lunii mai, dobânzile ROBOR la trei si sase luni folosite ca referinta la creditarea in lei au urcat in cursul lui iunie cu peste un punct procentual, instalandu-se la 7 -7,5% pe an si ramanand acolo si in prima jumatate din iulie, cand multe banci actualizeaza costul creditelor legate de indicii pietei monetare.
Gandul scrie despre Autostrada lui Oprescu, tot suspendata, dar mai scumpa cu 4 milioane de euro. Costurile Pasajului Basarab au crescut, dintr-un pix, cu inca 60 de milioane.
Initial, intregul pasaj trebuia sa coste 60 de milioane de euro, dar lucrarea s-a lungit si latit, pana cand a sarit de 200 milioane.
Pasajul Basarab, din Capitala, s-a scumpit cu 60 de milioane de euro. Decizia a fost luata de consilierii municipali, in sedinta de luni. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a tinut sa precizeze ca "in 2008, cand am venit eu la primarie, lucrarile la pasajul Basarab incepusera, dar pe un alt amplasament decat prevedea proiectul".
Jurnalul National titreaza: Bancile straine duc banii acasa.
Bancile straine, mamele filialelor de la noi, vor sa trimita o parte din bani acasa. Motivatia este ca au prea multa lichiditate in euro pe care nu au unde sa o plaseze in economia romaneascã. Nici clientii persoane fizice nu mai sunt interesati de credite, ca urmare a crizei financiare. Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca reducerea expunerii nu este ceva negativ si ca nu au de ce sa apara discutii ca "pleaca bancile cu banii".
Ce pateste o tara abandonata de FMI, ne explica astazi Romania Libera.
Retragerea Fondului Monetar Internaþional i-ar putea costa pe unguri jumatate de miliard de euro pe an. Forintul a pierdut aproape 3% în fata euro, iar prima de risc a Ungariei a crescut cu 0,5 puncte procentuale in prima zi de tranzactionare de dupa anuntul FMI ca intrerupe negocierile. Norocul Ungariei este ca acordul cu Fondul era mai mult simbolic dupa ce a reusit sa evite sa traga vreo transa timp de un an. Chiar ºi aºa, pieþele financiare au reactionat nervos, ca urmare a incertitudinii crescute.
Comentarii articol (0)