Acordul cu FMI, la rascruce. Ponta: "Problema arieratelor nu e rezolvata. Nimeni nu are garantia ca scrisoarea trece de boardul FMI", titreaza adevarul.ro.
Premierul Victor Ponta a declarat ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI. Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".
Dobanzile se subtiaza pentru deponenti, dar cresc la credite, scrie capital.ro.
Cat timp se emit in cascada titluri de stat, iar bancile au provizioane de constituit, dobanzile la creditele in lei raman de doua cifre. Economiile in banci mai renteaza doar la termene de peste 12 luni. Cel putin cinci parghii ar trebui puse in functiune de piata economica si financiara pentru ca dobanzile la creditele in lei sa intre pe o panta descendenta. Economistul-sef al BCR, Eugen Sinca, precizeaza ca, pentru a avea o scadere treptata a dobanzilor la credite, dobanzile de pe piata interbancara ar trebui sa se mentina scazute, iar BNR sa reduca, din 2014, nivelul rezervelor minime obligatorii in lei constituite de banci la Banca Nationala. Lucru pe care analistii financiari il vad ca foarte posibil.
Ceausescu a avut dreptate? Criza a crescut diferenta dintre bogati si saraci, informeaza dailybusiness.ro.
Fostul dictator Nicolae Ceausescu declara, in anii '80, ca daca in tarile in curs de dezvoltare s-ar institui capitalismul, s-ar ajunge foarte repede la saracie si ca tarile bogate, puternic industrializate, le-ar subjuga, accentuand astfel discrepantele dintre bogati si saraci. La un sfert de secol distanta de la controversatul discurs cu "plopul, perele, rachita si micsunelele", realitatea vine, din pacate, sa ii dea dreptate. Ultimele date ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica remarca faptul ca inegalitatea in ceea ce priveste veniturile in randul locuitorilor din tarile ce fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) s-a accentuat mai mult in ultimii trei ani decat in ultimii 12 ani.
Tu cat pui deoparte pentru pensie? Contributia medie lunara la pensiile private obligatorii a fost de 45 de lei, relateaza evz.ro.
In cei cinci ani care au trecut de la startul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), numarul fondurilor active pe piata a scazut de la 18 la 8, iar cel al participantilor a urcat la 5,88 de milioane de contributori. In 60 de luni de functionare, fondurile care activeaza pe Pilonul II al pensiilor private au incasat 9,15 miliarde de lei, reprezentand contributii brute lunare. Valoarea activelor a urcat la 10,93 de miliarde de lei, din care castigul net al celor 5,88 de milioane de contributori s-a ridicat la 1,78 de miliarde de lei, se arata intr-un raport al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Romanialibera.ro: Licitatii feroviare trucate, in atentia CE?
Romania risca sa ajunga din nou caz pe masa Comisiei Europene in privinta modului de acordare a contractelor finantate din banii europeni, de data aceasta fiind vorba de lucrari de reparare a caii ferate. Disputa priveste modul in care CFR SA a acordat un contract de 330 milioane de euro pentru repararea celor 44 kilometri de cale ferata dintre localitatile Vintu de Jos si Simeria. Proiectul este finantat in cea mai mare parte de catre Comisia Europeana prin Programul Operational Sectorial Transporturi.
Comentarii articol (0)