Intrebarea cititorului: "Cum se recupereaza banii pe concediul efectuat in avans de la salariatul caruia i-a incetat contractul individual de munca?"
Intr-adevar, o problema controversata in practica o reprezinta restituirea de catre salariat a indemnizatiei de concediu, in cazul in care dupa efectuarea acestuia, raporturile sale de munca inceteaza in cursul acelui an calendaristic. Este evidenta lacuna Codului muncii care reglementeaza numai durata concediului de odihna, indemnizatia proportionala cu aceasta durata, compensarea in bani a concediului neefectuat in cazul incetarii contractului individual de munca, nu si ce se intampla cu indemnizatia primita de salariat cand, dupa efectuarea concediului, contractul sau inceteaza.
In conditiile lacunei din Codul muncii, am interpretat, tinand cont si de doctrina juridica, ca
se impune solutia ca salariatul sa fie obligat la restituirea indemnizatiei de concediu in situatia in care dupa efectuarea acestuia, raporturile sale de munca inceteaza in cursul acelui an calendaristic, doar in cazurile care presupun initiativa sau culpa sa. (A se vedea: Ana Cioriciu Stefansescu,
Exercitarea dreptului la concediul de odihna si restituirea indemnizatiei, pe www.Avocatnet.ro; Alexandru Ticlea,
Tratat de dreptul muncii, Editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 760 - 767)
Suma de bani aferenta concediului efectuat in avans reprezinta o suma primita necuvenit. Recuperarea acesteia se poate face in temeiul unei hotarari judecatoresti. In acest sens dispune art. 164 alin. 2 din Codul muncii: „Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila”.
Totusi,
recuperarea sumei primite necuvenit se poate realiza si prin „invoiala partilor” ( un contract cu acest obiect) sau prin angajamentul de plata – act unilateral al salariatului. Dar nici „invoiala partilor” si nici angajamentul de plata nu constituie titluri executorii. De aceea, in cazul in care dupa ce s-au constituit aceste acte si chiar s-a recuperat partial suma primita necuvenit, dar partile nu se mai inteleg, se va apela tot la instanta judecatoreasca. In acest sens, subliniem ca angajamentul de plata echivaleaza cu o recunoastere a pretentiilor angajatorului si poate fi utilizat ca proba in cadrul procesului declansat de acesta. (A se vedea si Alexandru Ticlea, op. cit., p. 926 - 930)
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.