Ordinul Ministerului Justitiei nr. 1927/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de personal contractual de la instantele judecatoresti a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 570, din 11 august 2010.
In conformitate cu prevederile art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2009 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale,
in temeiul dispozitiilor art. 7 din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:
Art. 1. — Se aproba Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de personal contractual de la instantele judecatoresti, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Curtile de apel vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul justitiei,
Lidia Barac,
secretar de stat
Bucuresti, 29 iulie 2010.
Nr. 1.927/C.
ANEXA
Regulament privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de personal contractual de la instantele judecatoresti
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — (1) Ocuparea posturilor vacante de personal contractual de la instantele judecatoresti se face prin concurs sau examen, potrivit dispozitiilor art. 7 din anexa nr. I la Legeacadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare.
(2) In cazul in care la concursul organizat in vederea ocuparii unui post vacant nu s-au prezentat mai multi candidati, incadrarea in munca se face prin examen.
(3) Concursul sau examenul pentru ocuparea posturilor vacante de personal contractual se organizeaza de catre curtile de apel.
Art. 2. — La concurs poate participa persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
1. are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
2. nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
3. este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei;
4. indeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru postul vacant;
5. indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea postului vacant.
CAPITOLUL II
Organizarea si desfasurarea concursului
SECȚIUNEA 1
Comisiile de concurs
Art. 3. — (1) Pentru fiecare concurs, presedintele instantei care organizeaza concursul stabileste numarul de posturi scoase la concurs, data concursului si numeste comisia de examinare, comisia de solutionare a contestatiilor, presedintii acestora, precum si secretariatul concursului.
(2) Comisia de examinare si comisia de solutionare a contestatiilor sunt formate din cate 3 persoane desemnate de presedintele curtii de apel.
(3) In functie de specificul fiecarui post, presedintele curtii de apel poate numi in comisia de examinare si in comisia de solutionare a contestatiilor specialisti in domeniul postului vacant pentru care se organizeaza concurs, care nu fac parte din sistemul instantelor judecatoresti.
(4) Secretariatul concursului este asigurat de doua persoane, desemnate de presedintele curtii de apel.
Art. 4. — Comisia de examinare are urmatoarele atributii:
a) intocmeste tematica si bibliografia concursului;
b) verifica dosarele candidatilor;
c) stabileste subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa si, dupa caz, criteriile de evaluare a candidatilor la proba practica;
d) evalueaza candidatii care sustin proba practica;
e) corecteaza lucrarile scrise, pe baza baremelor stabilite;
f) preda secretariatului concursului lucrarile corectate, pe baza de proces-verbal.
Art. 5. — Comisia de solutionare a contestatiilor are urmatoarele atributii:
a) solutioneaza contestatiile prin recorectarea lucrarilor pe baza baremelor stabilite de comisia de examinare;
b) solutioneaza contestatiile formulate la lista candidatilor care indeplinesc conditiile legale pentru a participa la concurs si a celor care nu indeplinesc aceste conditii;
c) preda secretariatului concursului lucrarile recorectate, pe baza de proces-verbal.
Art. 6. — Secretariatul concursului are urmatoarele atributii:
a) asigura publicitatea organizarii concursului;
b) primeste dosarele candidatilor, pe care le pune la dispozitia comisiei de examinare in vederea verificarii;
c) intocmeste si afiseaza lista candidatilor inscrisi la concurs;
d) stabileste locul si ora desfasurarii concursului;
e) pregateste materialele necesare desfasurarii concursului;
f) intocmeste si afiseaza tabelele de clasificare a candidatilor;
g) primeste contestatiile si pregateste lucrarile pentru recorectare;
h) indeplineste orice sarcini specifice necesare pentru buna desfasurare a concursului.
SECȚIUNEA a 2-a
Inscrierea candidatilor
Art. 7. — (1) Posturile vacante, data, locul sustinerii concursului, tematica si bibliografia se vor afisa, cu cel putin 20 de zile inainte, la sediul curtii de apel care organizeaza concursul, precum si la sediul celorlalte instante din raza acestei curti de apel.
(2) In acelasi termen, concursul va fi anuntat intr-un ziar de larga raspandire si pe pagina de internet a instantei.
Art. 8. — (1) Cererile pentru inscrierea la concurs se adreseaza conducatorului instantei care organizeaza concursul si se depun cu cel putin 10 zile inainte de data concursului la secretariatul acestuia.
(2) La cererea de inscriere se vor anexa urmatoarele acte:
a) copia actului de identitate;
b) formularul de inscriere;
c) copiile diplomelor de studii si ale altor acte care atesta efectuarea unor specializari;
d) copia carnetului de munca sau, dupa caz, o adeverinta care sa ateste vechimea in munca si, dupa caz, in specialitate;
e) cazierul judiciar;
f) adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare;
g) alte inscrisuri din care sa rezulte indeplinirea conditiilor speciale de participare la concurs.
(3) Copiile de pe actele prevazute la alin. (2) se prezinta insotite de documentele originale, care se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretariatul comisiei de concurs, sau in copii legalizate.
Art. 9. — (1) Comisia de examinare verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art. 2, dupa care secretariatul concursului afiseaza, la sediul instantei, lista candidatilor care indeplinesc conditiile legale pentru a participa la concurs si a celor care nu indeplinesc aceste conditii.
(2) Candidatii respinsi pot face contestatii in termen de 24 de ore de la afisarea listei, care vor fi solutionate de comisia de solutionare a contestatiilor.
(3) Tabelul final al candidatilor admisi va fi afisat, in conditiile prevazute la alin. (1), cel mai tarziu in preziua concursului.
SECȚIUNEA a 3-a
Procedura de desfasurare a concursului
Art. 10. — (1) Examinarea candidatilor se face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si/sau unei probe practice, in functie de cerintele generale ale postului pentru care se candideaza.
(2) Timpul destinat pentru elaborarea lucrarilor scrise este cel stabilit de comisia de examinare.
(3) Sustinerea unei probe practice consta in realizarea unei lucrari specifice postului ce urmeaza sa fie ocupat.
Art. 11. — (1) Proba practica se noteaza cu note de la 1 la 10 de catre fiecare membru al comisiei de examinare. Nota 1 se acorda in situatia in care punctajul obtinut este mai mic sau egal cu aceasta nota.
(2) Criteriile de evaluare si modul de notare a candidatilor la proba practica se stabilesc de comisia de examinare, in functie de natura posturilor vacante scoase la concurs.
(3) Pentru a fi declarati admisi la proba practica, candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 7.
(4) Dupa sustinerea probei practice, secretariatul concursului va intocmi si va afisa tabelul candidatilor admisi si respinsi.
(5) La proba practica nu se admit contestatii.
Art. 12. — (1) Pentru sustinerea probei scrise candidatii trebuie sa fie prezenti in sala de concurs cu cel putin o jumatate de ora inaintea inceperii probei, accesul acestora avand loc pe baza actului de identitate. Dupa verificarea identitatii, fiecare candidat va pastra la vedere actul de identitate, pana la predarea lucrarii scrise.
(2) Candidatii care nu se vor afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva.
(3) Inainte de comunicarea subiectelor, candidatii isi scriu numele si prenumele pe coltul foii, care va fi lipit, dupa care se aplica stampila institutiei organizatoare a concursului.
(4) Plicurile cu subiectele de concurs vor fi desfacute de presedintele comisiei de examinare in fata candidatilor.
(5) Pe toata durata desfasurarii probei scrise, in salile de concurs au acces membrii comisiei de examinare si ai secretariatului concursului. Accesul altor persoane este interzis.
(6) Redactarea lucrarilor se va face numai cu cerneala sau cu pasta de culoare albastra.
(7) In sala de concurs candidatii nu pot avea asupra lor mijloace de comunicare la distanta sau orice alte aparate electronice. Incalcarea acestei dispozitii atrage eliminarea din concurs.
(8) Pe toata durata desfasurarii probei scrise este interzisa parasirea salii de concurs de catre candidati. In cazuri exceptionale, parasirea temporara a salii de concurs se va putea face numai cu insotitor.
(9) Orice frauda sau incercare de frauda dovedita se sanctioneaza prin eliminarea din concurs. In aceste cazuri, comisia de examinare intocmeste un proces-verbal in care se consemneaza constatarile facute si masurile luate, iar lucrarea se anuleaza cu mentiunea „frauda”.
(10) Dupa redactarea lucrarilor, candidatii predau, sub semnatura, lucrarile comisiei de examinare, care le numeroteaza si le inscrie in borderoul centralizator.
Art. 13. — (1) Corectarea lucrarilor se face pe baza baremului stabilit de membrii comisiei de examinare, barem care se afiseaza la sfarsitul probei scrise.
(2) Fiecare lucrare scrisa este verificata independent de membrii comisiei de examinare si apreciata cu note de la 1 la 10, conform baremului de corectare. Nota 1 se acorda in situatia in care punctajul obtinut este mai mic sau egal cu aceasta nota.
(3) Dupa terminarea corectarii, fiecare corector trece, sub semnatura, nota in borderoul de notare.
(4) Presedintele comisiei de examinare calculeaza notafinala, care reprezinta media aritmetica a notelor obtinute, cu doua zecimale, pe care o inscrie in borderoul de notare.
(5) Pe timpul corectarii, lucrarile nu vor fi dezlipite, pastrandu-se secret numele candidatului. In prezenta tuturor membrilor comisiei de examinare se inscrie pe fiecare lucrare nota finala trecuta in borderou si se aplica semnatura presedintelui comisiei de examinare, dupa care se procedeaza la deschiderea lucrarilor.
(6) Comisia de examinare preda secretariatului concursului, in baza unui proces-verbal, lucrarile candidatilor si borderourile de notare.
(7) Pe baza notei obtinute, secretariatul concursului intocmeste si afiseaza tabelul de clasificare a candidatilor.
Art. 14. — (1) Candidatii nemultumiti de notele acordate la proba scrisa de verificare a cunostintelor teoretice pot depune contestatii in termen de 48 de ore de la data afisarii rezultatelor.
(2) Contestatiile se depun la secretariatul concursului.
(3) Imediat dupa inregistrare, secretariatul concursului resigileaza lucrarile, le renumeroteaza, le inscrie intr-un borderou separat si le preda comisiei de solutionare a contestatiilor.
(4) Contestatiile se solutioneaza potrivit procedurii prevazute la art. 13, in termen de 48 de ore de la data inregistrarii lor, de catre comisia de solutionare a contestatiilor. Nota obtinuta la contestatie nu poate fi mai mica decat nota contestata.
Art. 15. — In urma rezultatelor primite de la comisia de solutionare a contestatiilor, secretariatul concursului intocmeste si afiseaza tabelul final al candidatilor declarati admisi.
Art. 16. — (1) Nota finala a concursului reprezinta media aritmetica a notelor obtinute la probele de concurs.
(2) Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina cel putin media generala 7, dar nu mai putin de nota 5 la proba scrisa pentru verificarea cunostintelor teoretice.
Art. 17. — Repartizarea pe posturi a candidatilor declarati admisi se va face de catre comisia de examinare, in ordinea descrescatoare a mediilor generale obtinute, in limita locurilor scoase la concurs.
Art. 18. — La medii egale, comisia de examinare va stabili candidatul declarat admis in raport cu nivelul studiilor suplimentare absolvite sau, in subsidiar, in raport cu vechimea in specialitate.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 19. — Candidatii declarati admisi, repartizati pe post, sunt numiti, in conditiile legii, prin decizie a presedintelui curtii de apel, urmand sa fie incheiat contractul de munca, incepand cu data emiterii deciziei.
Art. 20. — (1) Candidatul admis trebuie sa se prezinte la post in maximum 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. In cazul in care candidatul admis nu poate respecta termenul mentionat, acesta inainteaza o cerere motivata, in scris, presedintelui curtii de apel, in care prezinta motivele intarzierii si termenul la care se poate prezenta la post.
(2) In cazul neprezentarii la post in termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmand sa se comunice urmatoarei persoane posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
Art. 21. — Rezultatele concursului organizat in conditiile prezentului regulament pot fi valorificate pentru ocuparea posturilor ce se vacanteaza in termen de un an de la data afisarii si publicarii acestora, potrivit art. 15.
Art. 22. — Lucrarile scrise si rezultatele concursului se anexeaza la dosarele personale ale candidatilor declarati admisi.
Comentarii articol (1)