Parteneriatul public-privat mai mult ne incurca, scrie Jurnalul National.
Propovaduit ca baza pentru iesirea Romaniei din criza, parteneriatul public-privat nu este potrivit pentru Romania.
Afirmatia a fost facuta de Adriean Videanu, ministrul Economiei, la un seminar energetic. Ba, mai mult, oficialul a dat si cateva exemple. "In energie vine investitorul la parteneriatul public-privat si trebuie sa-i garantezi ca ii preiei energia cu un anumit pret. Acesta e ajutor de stat, trebuie notificat la Bruxelles, a picat", a declarat ieri Adriean Videanu. "La fel pentru infrastructura, faci ceva, intra pe deficit", a completat el.
Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 , titreaza Hotnews.ro.
In cautare de bani, statele incep sa caute prin arhive datorii istorice pe care le au de incasat si sa intenteze procese pentru recuperarea acestora. E cazul SUA- Germania, dar nu asupra lui m-as opri astazi, ci as aminti un caz care ne afecteaza direct. O mai veche datorie a Germaniei fata de BNR. E vorba de contractul de Clearing semnat intre Guvernele Romaniei si Germaniei la 23 martie 1939, in care Romania se obliga sa livreze marfuri diverse catre Germania, care urma sa le achite la un pret mai mare cu 10 % fata de valoarea medie a preturilor mondiale. Germania urma sa achite facturile prin Casa Germana de Compensatie, dar platile trebuiau efecuate numai catre BNR, in marci germane imperiale. BNR, la randul ei, achita in lei romanesti exportatorilor si in acest fel totul era in regula. Contractul acesta se poate gasi pe Internet, nu e niciun mare secret, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Ziarul Financiar a realizat Topul judetelor dupa incasarile din TVA.
Bugetul incaseaza cele mai mari sume din TVA din Bucuresti, in timp ce judetele Calarasi si Teleorman vireaza cei mai putini bani, conform datelor de la Fisc aferente primului semestru.
In primele sase luni au ajuns 7,7 mld. lei la buget de la marii contribuabili, majoritatea din Bucuresti, reprezentand incasari nete din TVA, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala la solicitarea ZF.
Statul nu mai construieste locuinte ANL, anunta Capital.ro.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a suspendat unele programe, inclusiv constructia de locuinte prin ANL, dupa ce bugetul ministerului a fost redus cu 10%, a declarat joi, la Dorohoi, ministrul de resort, Elena Udrea.
Printre investitiile suspendate se numara constructia de locuinte, proiect prin care Guvernul isi propusese sa realizeze aproximativ 100.000 de locuinte pana la sfarsitul mandatului, constructia de sali de sport si a drumurilor judetene de interes local.
Gandul scrie despre Cat cheltuiesc Romania, Ungaria si Bulgaria pe sanatate. De la 280 de euro pe locuitor la Bucuresti la 530 de euro la Budapesta.
In Romania povara sistemului de sanatate este aproape integral a statului. Mediul privat local cheltuieste doar 1% din PIB pe sanatate, de doua ori mai putin decat in Ungaria
Cheltuielile statului roman cu sanatatea sunt printre cele mai mici din regiune, indiferent ca este vorba despre ponderea lor in PIB sau despre suma efectiva de bani alocata sanatatii romanilor. Singurul stat unde lucrurile par sa stea si mai prost este Bulgaria, Romania fiind depasita la acest capitol de state precum Ungaria, Polonia sau Cehia.
Comentarii articol (0)